Новият шеф на софтуерният гигант бе назначен на своя пост на 4 февруари 2014г. Дотогава Сатя Надела управляваше успешно атрактивния облачен бизнес на Microsoft. Тогава Стив Балмър реши да напусне компанията, а Бил Гейтс спря да бъде председател на борда на директорите. Решението изглежда успешно, тъй като Microsoft е една от най-богатите компании с пазарна капитализация от над $1 трилион.

В официално изявление компанията потвърди, че Сатя Надела е избран и за председател на борда на директорите, съобщава TheVerge. Успоредно с това Джон В. Томпсън за главен Independent Director, каквато роля изпълняваше в периода между 2012г. и 2014г. Новите назначения са доста любопитни, тъй като за първи път от две десетилетия главният изпълнителен директор на компанията става председател на борда на директорите. 

Предният случай датира от 2000г., когато първоначално Бил Гейтс напусна позицията на CEO. Изборът на Сатя Надела като председател на борда е добра индикация за начина, по който управлява Microsoft. Припомняме ви, че след оттеглянето на Бил Гейтс от тази длъжност през 2014г. позицията се изпълняваше от Джон Томпсън, който е бивш шеф на Symantec.

 

Още от Digital: Microsoft вече разработва Windows 11