Гласовите услуги за водещите мобилни платформи промениха изцяло начина, по който работим със своите устройства и се превърнаха в ключова функционалност на Android и iOS. Google Now и Apple Siri са най-популярните персонални асистенти и всеки ден улесняват потребителите в откриването на съдържанието, което търсят в интернет, но пък поставят и редица въпроси свързани със сигурността на личните ни данни. Експерти от френската правителствена агенция АNSSI сега разработиха интересен метод, с който успяват да преодолеят защитата на най-популярните гласови услуги за смартфони и таблети, предаде SlashGear. 

 

Методът, който те разработват им позволява да активират Google Now и Siri без да хакват мобилните устройства и дори да имат физически достъп до тях. За целта те използват радиосигнали със специална джаджа, която конвертира електромагнитни вълни в електрически сигнали, които представляват еквивалента на изричането на "Hey Siri" или "OK Google". Любопитното е, че те могат да заблудят персоналните асистенти, че това са нормални гласови команди, за да извършват различни действия като извършване на обаждания, писане на съобщения, търсене в интернет и др.

 

По този начин хакери биха могли да пренасочат устройството към определен уеб сайт, от който да го инфектират със зловреден софтуер, което прави ситуацията още по-неприятна за потребителите. Единственото, от което се нуждаят, за да го направят е да имат инсталиран специален софтуер, както и устройството да има радио антена и усилвател, но все пак този метод има няколко ограничения. Най-важното от тях е, че гласовите услуги трябва да са активирани по подразбиране, както и към тях да бъдат прикачени слушалки, което е добре за Android потребителите, тъй като за разлика от Siri, която работи и в Locksreen менюто при Google Now ситуацията е различна.

 

Вижте как да активираме и деактивираме Google Now за Android