Гласовите асистенти представляват бърз и удобен начин да откриете информация в интернет или да стартирате дадено приложение на смартфона. Ако сте собственик на iPhone вероятно вероятно поне веднъж сте използвали услугата Siri, за да намерите информация или просто да се забавлявате. Вероятно ще останете изненадани да научите, че виртуалния асистент на Apple може да сбърка неща, които лесно могат да се проверят в интернет. За съжаление към това число трябва да причислим и националния химн на България. 

 

Оказва се, че ако попитате Siri за химна вместо "Мила Родино" ще получите като отговор популярният хит "Despacito", който се изпълнява от Luis Fonsi и Daddy Yankee. Тази неприятна неточност бе забелязана от потребител в Reddit, който разпространи и кратък скрийншот показващ резултатите за националния ни химн в Siri, предаде CNet. Все още не знаем каква е причината за тази неочаквана интерпретация на гласовата услуга на Apple, при която Siri отваря автоматично Wikipedia страницата на песента.

 

 

В самия текст никъде не се споменава както България, така и "Мила Родино". Припомняме ви, че "Despacito" вече се превърна в най-стриймваното парче на всички времена. Докато Apple не коментират официално ситуацията можем само да гадаем каква е действителната причина за объркването. Преди няколко седмици Аpple спря да използва Microsoft Bing за сметка на Google за уеб търсене в Siri. Преминаването от единия към другия софтуер би могло да е причина за сегашната ситуация.

 

Вижте може ли гласовия асистент Siri да издаде какви новости подготвя Apple