Вижте още Геймърски компютри в Digital.bg

 

В ревютата си Digital.bg често ви показва различни геймърски устройства – десктопи, лаптопи, мишки, клавиатури и всякакви други джаджи. Днешното видео пък сме посветили на една премиера на серия монитори които за първи път виждаме в България. Става дума за внушителните AGON които са дело на AOC. Уважаеми геймъри – Това е AGON AG251FZ. Той е предназначен за любителите на шутъри,  RTS и други игри при които има висока честота на опресняване на екрана.

 

 

Дизайнът на машината е футуристичен и типично геймърски. Съчетава три цвята - черно, червено и сребристо и два материяла с различни видове на обработка - метал и пластмаса. Корпусът освен красив е и здрав, повърхността не се цапа лесно и предполага дългогодишна безпроблемна експлоатация. Съвсем логично, от метал е направена стойката на AGON монитора. Тя дори има достатъчно здрава дръжка с която можете да го пренасяте, а той не е много лек.

 

 

Стойката позволява максимално големи възможности за персонализация. Монитора може да се регулира във височина, във фронтален наклон, със странична ротация или дори може да бъде завъртян вертикално. В долната част на стойката отново има дупка. Дали е направено специално за целта не знаем, но от там е изключително удобно и естетически пригледно да прекарате кабелите при свързване.

 

 

Мониторът има TN панел със 144Hz и 27” диагонал. Времето за реакция е забележете - само 1мс GTG като така ще се наслаждавате на играта повече, защото ще имате един таен жокер пред противниците си. С този монитор ще реагирате една идея по-рано. Резолюцията от 2560х1440 пиксела ви позволява буквално да сте в играта. Дори да гледате от съвсем близко разстояние, очертанията на пикселите няма да се забележат от невъоръжено око. В цифри плътността на пикселите за площ от 1" е 109ppi с 0.2335мм размер на всяка от точките.

 

 

Ъглите на странично виждане са почти водоравни, това ви позволява ако седите по-излегнали се пред монитора при игра, да няма да има нужда да регулирате наклона от стойката. Цветовете ще останат без промяна в пресъздаването. Самите те са повече от реалистични. Изпробвахме монитора с игри с динамична графика и определено оставаме доволни от резултата който виждаме. Тестваме AGON AG251 с базови настройки на картината. Вие разбира се ще имате възможността да избирате между още два варианта, или ръчно да калибровате монитора според индивидуалните си предпочитания, но това не е много лесно, или да използвате един от общо 10-те базово зададени от AOC цветови профила в Setup и Game Settings от менюто.

 

 

Самото то е достатъчно интуитивно и бързо ще се ориентирате в него. За тези от вас които обичат да играят FPS заглавия в мултиплейър, AGON са интегрирали тук решение на проблема с така наречените ”кашета”. ShadowControl може да се активира бързо и за сметка на приятният изглед на картината, изсветлява сцената и вие можете да видите всеки противник скрил се в тъмното. Хитро нали?!  Мониторът поддържа още FreeSinc технология, Flicker Free и Low Blue Light. Именно благодарение на последната след часове игра, очите ви няма да са толкова изморени както обикновено.   

 

Периферия

Разглеждайки гърба и страничните части на монитора забелязваме изключително богат арсенал от изходи и приложения. Основната част от тях са долу – 2 броя USB 3.0 и USB концентратор който позволява да включите разклонител до забележете 127 други USB порта. Не, че възможно да го направите - но на тория това е максимумът. 

 

 

Това пък е специалният захранващ порт, не очаквайте да свържете AGON към стандартният кабел на стария си монитор. Захранването тук е малко големичко, чедно от малкото неща които не ни харесват в AG251. Отново на гърба, в отделна група са отделени портовете за свързване на монитора - това са Display Port 1.2, 2 HDMI, един от които поддържа MHL, DVI и VGA портове, вход за микрофон и външни колони. В дясно това са вход и изход за аудио, жълт и син USB 3.0 портове, като разликата в цвета е, защото единия служи освен за пренос на информация и за зареждане на устройства, дори когато монитора е изключен.

 

 

За какво служи тази джаджа? Антена може би, но за какво или нещо друго? Коментарите и предположенията си можете да пишете във формата за дискусии тук долу, като един от вас на случаен принцип на Велик Ден ще спечели награда от AOC.

 

 

Освен с всички тези портове, производителя ни печели и с факта, че в окомплектовката на монитора има всякакви кабели за USB 3.0, HDMI, Display Port, DVI и аудио. Чрез USB можете да свържете и този външен пулт за управляване на монитора, който ще ви улесни много. Иначе бутоните за регулация са долу в дясно.

 

Геймърски компютри

За толкова як монитор, определено ще се нуждаете от сериозен компютър. Ако ви е интересно да разберете кой е най-евтин, най-мощен или най-подходящ за вас, можете да изгледате видео ревютата от Gaming секцията на сайта ни. За ваше улеснение директен линк към нея сме приложили над тази статия.