Новата година започва с нови премиери в света на компютрите. По време на събитие което се проведе в полската столица Варшава, Asus представиха новите си попълнения. Те определено се оказаха доста интересни и успяха ни спечелят с дизайн, хардуер и някои специфични нововъведения.

 

 

Първата част от премиерните устройства е посветена на гейминга, все пак Asus е марка която е известна със своя афинитет към игровите лаптопи, хардуер и периферия. Става дума за ROG подразделение на тайванската компания. Това е топ моделът Zephyrus S, който ROG предлагат в две GX531 разновидности, които се различават единствено по размера на екрана си, който е 15.6“ или 17.3“. Това е най-тънкият в света геймърски лаптоп който е снабден с топовата видео карта Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q която има до забележете, цели 24GB самостоятелна DDR4 памет на 2666MHz. Въпреки, че е предназначен за игра, ROG Zephyrus S  не е типичният геймърски лаптоп.

 

 

Той спокойно може да се използва и за бизнес ултрабук, който предвид компактните си размери и ниско тегло, може да бъде незаменим помощник по време на дълги бузнес пътувания, защото има и батерия с доста сериозен капацитет. Интересно е да се отбележи, че поставени един до друг, 15“ и 17“ са с доста сходни размери, дори тестовете ни показват, че без проблем можем да поберем по-големият модел в разница предназначена за по-малкият. Тайната се крие в умалената рамка около FHD дисплея – тя е само 6.9мм. Самата матрица е 100% sRGB, поддържа Nvidia G-Sync, честотата му на опресняване е 144 Hz, а времето за реакция само 3мс.

 

 

Лаптопът е направен от много здрава и лека магнезиева сплав, а корпусът определено изглежда впечатляващо и запомнящо. Отваряйки новият Zephyrus S GX531 откриваме три много характерни елемента - част от дъното отзад се отваря автоматично, а клавиатурата се намира в долната част на шасито, за максимално удобство по време на игра. Същото можем да кажем и за огромният тъчпад в дясно, който само с едно натискане се превръща в сензорен нъмпад. В ляво над клавиатурата има интересен скролер – с него можете много лесно и бързо да регулирате силата на звука. При хардуера, освен със споменатото вече GPU, нещата стоят така -  6-ядрено CPU Intel Core i7-8750H с до 4,1GHz тактова честота, до 24GB DDR4 RAM памет на 2666GHz и 1TB SSD.

 

 

Следващият интересен геймърски модел се казва ROG Mothership. Самото му наименование подсказва, че това е доста масивна гейминг маашина. При нея Asus са заложили на много интересна хубридна концепция в която клавиатурата може да се откачва от основното тяло и да се използва от разстояние.

 

 

Както от опит знаем, голяма част от геймърите не държат директно пред мониторите на десктоп машините си клавиатурата. Защо това да не може да се случва и при лаптопите чрез Mothership. Макар че тази джаджа е нещо средно между голям лаптоп и малка работна станция. На гърба има подвижна стойка, под която се намира охлаждането. клавиатурата от своя страна може да се сгъва също. Видео картата е същата както на двата лаптопа които разгледахме по-рано, а централният процесор е Intel Core i9-8950HK. RAM паметта е с до цели 64GB обем.

 

 

Очаквайте и втората част на видео обзора който направихме на новите продукти които Asus представят в началото на 2019 година в Европа. Там ще ви покажем в резюме, какво беше най-интересното в бизнес и ултрабук сегмента им.