Вижте още видео ревюто: MSI GS75 Stealth 9SF - Геймърски лаптоп при който високата цена е оправдана

 

Това на екраните ви е геймърският лаптоп MSI GS75 Stealth 9SF. Независимо, че със 17.3“ диагонал на дисплея, спокойно мога да го хвана и само с една ръка, защото теглото му е едва 2кг 280гр. То и размерите му са значително по-малки от тези на конкурентите му. Това и още интересни, видими за очите неща от корпуса на машината разгледахме  първата част на това видео ревю. Знаете, че няма да ви преразказваме вече показаното – за пропусналите да гледат видео, директен линк сме приложили над тази статия. А сега е време да подходим малко по-технически, защото все пак MSI GS75 Stealth 9SF е геймърски лаптоп и със сигурност ви интересува как работи той.

В основата на хардуера стои добре познатият ни с качествата си 9-та генерация Intel Core i7-9750H, който вече има 10 генерация наследник, но все пак е CPU което всеки истински геймър би се радвал да притежава в преносимият си компютър. Топ процесорът изграден по 12nm технология и е с Coffee Lake архитектура . Процесорът е 6 ядрен с 2.6GHz тактова честота. Знаете, това не е максимумът който може да се извлече от него – при нужда чрез бустване Intel  увеличават честотата 4.5GHz. Впечатляващ е и обемът на кеш паметта -  12MB. Това е мощен процесор, но с много добро TDP - 45W.

 

 

Интегрираният графичен процесор тук е Intel UHD Graphics 630, но реално всеки който разбира поне малко от гаймърски машини, знае че MSI ще ни изненадат приятно с видео карта със самостоятелна памет. Цели 8GB GDDR6 от NVIDIA GeForce RTX 2070. Като имайте предвид, че това не е най-доброто, което MSI предлагат за модела си. GS75 Stealth има общо три разновидности 9SG, 9SF и 9SE, като при тях разликата идва основно от избора на видео карта.

 

Тя е съответно NVIDIA GeForce RTX 2080 с 8GB памет за 9SG, NVIDIA GeForce RTX 2070 с 8GB за 9SF и NVIDIA GeForce RTX 2060 с 6GB за 9SE. Двете по-мощни карти са изградени с Max-Q Design. При ценообразуването на различните конфигурации важда роля играе и обемът на RAM паметта. Ние тестваме вариант с 16GB оперативна памет, а максимумът е 64GB DDR4-2666, разделение в два слота по 32GB.  

При сториджа също имате богат избор, като вариантите са M.2 SSD slot (SATA),  M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen3)  и M.2 SSD Combo slot (NVMe PCIe Gen3 / SATA). Тествахки супер мощен геймърски лаптоп, решихме да инсталираме възможно най-тежки игра с високи графични изисквания. От настройки избрахме висока графика и ето какви са резултатите които постигнахме -  The Witcher 3 - 136fps и Shadow of the Tomb Raider 87fps.,  Far Cry New Dawn - 95fps, а Ark Survival Evolved постигна 64 кадъра в секунда. Можете да сте спокойни, на MSI GS75 Stealth 9SF вървят идеално гладко всички популярни геймърски заглавия.

При максимално натоварване като това, температурата на корпуса остава в норма. Измерваме средно 45°C градуса, като основното греене е централно, горе и в дясно. Тоест където стоят дланите ни по време на игра, температурата е по-ниска и не изпитваме дискомфорт. Тайната за успеха на MSI е комбинация между удачно подбран хардуер, пасивно охлаждащият алуминиев корпус и добре подреденото охлаждане, състоящо се от общо 3 вентилатора, които се намират под тази решетка. Софтуер можете да настроите силата на вентилаторите според това колко тежки игри играете. В максимален режим обаче имайте предвид, че компютърът става малко шумничък. Измерваме почти 50dB(A)

При положение, че тестваме толкова добра геймърска машина, съвсем очаквано е и прериферната свързаност на GS75 SF да е богата на изходи и приложения. В ляво Kensington Lock заключващо устройство, цифров аудио/видео изход HDMI 2.0, , 2 USB порта версия 3.1 Gen 2 и 2 USB Type-C + Thunderbolt 3. В ляво имате Gigabit RJ-45 и 2 3.5мм аудио жака с позлатено покритие, за отделно свързване на микрофон и слушалки. Тук са още захранващият AC порт и четец на microSD карти памет.

 

 

Клавиатурата на лаптопа е типично геймърска – голяма, функционална и с богата гама от sRGB подсветки за бутоните. Тъчпадъ е направо огромен и много удобен за гейминг.

 

 

Всичко изброено до тук се захранва от 4-клетъчна Li-Polymer батерия с 82 Whr заряд. С нейна помощ по време на тестовете ни MSI GS75 Stealth 9SF издържа на почти 4 часа активна игра на игри.

 

 

Ако го използвате като стандартен лаптоп, изключите интернета и намалите яркостта на дисплея до минимум, времето за автономност ще се увеличи до почти 8 часа.  В комплект с 9SF варианта получавате бързо 230W зарядно с намален размер. Същото има и при версията 9SG, а при 9SE, то е 180W.