Вижте още видео ревютата: 

MSI GS66 Stealth - Универсален лаптоп за геймъри и професионалисти

MSI GS66 Stealth - Тест на дисплей, клавиатура и звук

 

 

MSI GS66 Stealth е нов модел лаптоп с цена на не лош автомобил втора употреба - това звучи интересно. В първите две части на това видео ревю, което посветихме на универсалният геймърски лаптоп, който спокойно може да се използва и като мобилна работна станция, разгледахме почти всичко видимо за очите в корпуса на устройството.

 

MSI GS66 Stealth - Тест на дисплей, клавиатура и звук | Digital.bg

 

Като за улеснение на пропусналите да гледат тези видеа, сме приложили директни линкове към тях над тази статия. Не губим излишно време, защото бързаме да ви запознаем от близо с хардуера на този звяр, да той с право може да бъде определен като такъв.

MSI GS66 Stealth - Универсален лаптоп за геймъри и професионалисти |  Digital.bg

Първо обаче е хубаво да направим едно пояснение, което ще бъде от полза на всички, които са харесали MSI GS66 Stealth и имат намерение да си го купят. Задължително обръщайте внимание на символите, които стоят след това наименование. От тях зависи, каква точно е конфигурацията, която искате, а разликата между различните версии е доста сериозна.

Така например, тук ние тестваме модела 10UG, но освен него има много други, като например 10SFS, 10SGS, 10SE, 10UE, 10UH и други. Всеки вариант е с различни технически параметри и дори моделна година, например 10SG е от миналата година. Иначе визуално трудно ще намерите разлика, да не кажем, че е почти невъзможно. Ако компютърът който купувате, по една или друга причина е без кутия. Той трябва да има табелка с моделен номер тук долу. ако и нея я няма, никакъв проблем. Влезте в в менюто с настройки от тук и погледнете подробната информация за хардуера на компютъра.

 

 

И така, в основата на хардуера на тестваният от нас MSI GS66 Stealth 10UG стои е Intel Core i7-10870H. Тези от вас, които са "на ти" с хардуера, знаят за какво иде реч. За останалите ще обобщим, че този процесор е наистина впечатляващ. Той е 8-ядрен, което е масово явление при мобилните процесори на смартфоните, но при тези на лаптопи е много рядко срещано явление.

Стандартната такова честота на ядрата е 2.2GHz. Нищо впечатляващо нали? Голямата мощ идва при бустване, когато честотата се клоква до цели 5GHz. Този Comet Lake-H процесор е една идея по-олекотена версия на топ модела Core i7-10875H, като разликите са незначителни.

 

 

Един от основните акценти в GS66 Stealth е неговият графичен процесор, той е от новата Ampere серия на Nvidia, която наследи миналогодишните Turing модели. В нашата тестова бройка стои GeForce RTX 3070, която се комбинира с е насочена към 95 W TGP. Тази видео карта е средно с около 20% по-бърза в сравнение с GeForce RTX 2080 Max-Q, която се интегрираше при предишното поколение на лаптопа на MSI.

Лаптопа има двойка слотове M.2 PCIe 3.0 x4 които са съвместими RAID 0. Устройството ще се различава в зависимост от дистрибутора. При различните конфигурации имате различни варианти за вградена памет. При нас тя е висок клас SSD при което скоростта на четене достига 3.4 GB/s, а тази на писане дели 3.1GB/s.

 

 

Стартирайки тестовете на които подложихме хардуера на лаптопа, натиснахме F7 бутона на клавиатурата му и влезнахме в MSI Dragon Center менюто. От там активирахме Extreme Performance, който разкрива пълният потенциал на машината. И така впечатленията ни са съвсем очаквано без каквито и да е забележки. Всичко тук не върви а направо лети. Например заглавия като The Witcher 3 i GTA V, на високи графични настройки, кадрите в секунда са постоянни около 150. При супер тежкият Бенчмарк авио симулатор X-Plane 11.11 пък резултатите са около 75fps.

Възпроизвеждането на 4K видео с 60fps е гладко и плавно, но все пак при специализиран тест се наблюдават макар и малко изпуснати кадри

 

 

Ако свалим долния капак, отдолу се разкрива не само достъп до хардуера и батерията, но яидимост, колко сериозно охлаждане има машината. Тук са огромно количество медни тръби и цели три вентилатора. Това обаче не е нещо ново. При миналогодишния си модел MSI също бяха заложили на идентично охлаждане. Реално за какво да с променя нещо, което очевидно върши достатъчно добре работа и се харесва на потребителите. При максимално натоварване, средната температура, която измерваме е 33°C. В този момент MSI GS66 Stealth остава и сравнително тих. Измерваме средно около 43dB(A).

Разглеждайки периферията на лаптопа, че отбележим, че тя съвсем очаквано е доста богата. В дясно последователно подредени са 3.5мм комбиниран аудио жак, USB-C 3.2 Gen.2, два USB-A 3.2 Gen.2 порта и 2.5 Gbps RJ-45 порт. В ляво са захранващият порт, USB Type-C + Thunderbolt 3 с w/PD и DP, цифров аудио/видео изход HDMI 2.0 и още един пълноразмерен порт USB-A 3.2 Gen.2. Ще отбележим също така, че лаптопа има сваляем Intel AX201 модул за Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1 безжична връзка с други устройства.

 

 

Всичко изброено до тук в MSI GS66 Stealth се захранва от батерия с 99.9Whr заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен средно за около 6 часа активна работа. При тест с изключен интернет и намалена до минимум яркост, капацитетът на автономността скочи до почти 11 часа, която е страхотен резултат за толкова мощна машина.

Ако имате възможност да отделите около 5000 лева за лаптоп, то със сигурност бихме ви препоръчали MSI GS66 Stealth. Това е машина, която от пръв поглед успя да провлече вниманието ни, а след обстойният тест на който я подложихме, спокойно можем да заключим, че това е лаптоп с параметри на мобилна работна станция, който ще покрие критериите и изискванията дори на най-взискателните потребител.

 

 

Единствено може да не се хареса на по-младите геймъри, за които е важно дизайнът да бъде крещящ, формите асиметрични и всичко да свети в различни цветове. Но пък реално тенденциите в последно време, дори при геймърските лаптопи са, да се търси колкото се може по-изчистена визия. Преки конкуренти и алтернативи на MSI GS66 Stealth са Razer Blade 15, Lenovo Legion 7 и Asus Zephyrus. За всеки един от тези компютри, можете да прочетете в Digital.bg интересни статии или да гледате видео ревюта като това. За целта използвайте търсачката тук горе.