Вижте още видео ревюто: MSI GS65 Stealth 9SG - Компактен и мощен гемърски лапоп

 

Това в ръката ми е геймърският лаптоп MSI GS65 Stealth 9SG. Спокойно мога да го държа дори в една ръка, защото е супер компактен и е направен така, че без проблем да може да бъде спътник на геймърите извън дома им. В първата част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на тази машина, спряхме поглед именно върху дизайна и използваните в корпуса ѝ материали. Тествахме и други интересни неща, но няма да ви преразказваме, за любопитните – директен линк към видеото има над тази статия. А сега е ред да продължим и с другите неща които ни впечатлиха в MSI GS65 Stealth 9SG, а те не са едно и две.

Дисплеят е един от компонентите на този лаптоп, който определено успява да ни впечатли. На първо място – MSI ни дават избор от възможности, които покриват специфичните потребности на два различни типа гейминг потребители. Става дума за скоростта на опресняване, която може да бъде 144Hz или 240Hz. Разбира се освен за специфични нужди, тук говорим и за финансови възможности. Ние тестваме по-добрият вариант и с него MSI GS65 Stealth 9SG струва 3700лв. Като имайте предвид, че това не е най-скъпият вариант на новият GS65. В зависимост от хардуерната конфигурация, цената може да скочи до почти 6000лв. За по-любопитните ще кажем, че ако решие, че миналото поколение MSI GS65 8RE ви устройва технически, там най-евтиният вариант е с цена от около 2500лв. При всички случаи, ако искате лаптоп от геймърската Stealth серия, трябва да сте наясно, че ще трябва да извадите сериозна сума. Но да се върнем на дисплея на тествания тук модел. При него резолюцията е FHD, a използваната технология IPS. При положение, че днес много игри предлагат супер визуални изживявания, би ни се искало да има възможност за ъпгрейд към 4K UHD или към OLED матрица, но уви такъв вариант MSI не ни дават. Въпреки това обаче сме изключително доволни от 240Hz панел, дело на Sharp.

Едва ли екраните ви които вероятно са 60Hz, могат да пресъздадат точно това което виждаме тук с очите си, но скоростта на опресняване е сякаш действието се случва пред очите ни и сме част от играта, а не странични наблюдатели. От опит можем да ви гарантираме, че веднъж играли на 240Hz, после трудно ще се върнете на 60Hz, а ако го направите, всичко в играта ще ви се струва някак бавно и дразнещо. IPS панелите не се славят с висока яркост и много добро разпределение по цялата зрителна площ, но тук ни очаква приятна изненада в това отношение. Средната измерена от нас яркост е 270cd/m², с 90% разпределение (при около 85% на повечето други 15.6" IPS дисплеи). В резултат при тъмни сцени няма да забележите ясно изразени по-ярки петна, които да объркат играта ви.

 

В същото време черното е с добра контрастност и лесно ще забелязвате така наречените "кашета". Като недостатък ще определим факта, че макар и матиран дисплеят дава големи отблясъци. Така че забравете за играта на открито или ако сте се позиционирали с гръб към прозореца през лятото. Респективно и ъглите на странично виждане не са широки, но това не касае толкова вас, колкото страничните наблюдатели на играта ви, които няма да се наслаждават на реалните ѝ цветове. Всъщност цветовете на дисплея са много наситени и реалистични. Цветовата гама sRGB е с почти 98% покритие.

 

От дисплея, погледът ни слиза малко по-надолу и се спира върху вграденото озвучение над клавиатурата. Слушайки супер силният звук на MSI GS65 Stealth 9SG, много хора биха си помислили, че звукът идва от тук, но реално не е така. Тази решетка е тук заради охлаждането. Говорителите са два на брой и се намират в долната предна част на лаптопа, точно под тези решетки. Стерео високоговорителите са с мощност по 2W всеки. За да не ви разказваме как звучат, ви предлагаме да чуете един саунд тест, който направихме специално за вас.

 

 

Вече можем да преминем към клавиатурата и тъчапада, от които също сме приятно изненадани. Вторият е доста голям и сензорите му работят добре. Размерите му са 140мм на 65мм. Както споменахме в първата част на ревюто ни, визуално GS65 Stealth 9SG е почти еднакъв с предшественика си. Именно големината на тъчпада е една от малкото разлики в сравнение с GS65 8RF, където падът е осезаемо по-малък. Е тъчпадът е добър, но не може да замени механичната мишка, но пък в двата края под пада имате механични бутони, които също реагират добре по време на игра. Клавиатурата с големи бутони с достатъчно разстояние помежду им. Ходът им не е толкова отсечен и са доста тихи.

 

 

Тоест спокойно ще можете да играете, докато някой си почива около вас. Включително и на тъмно, защото типично за геймърски лаптоп, клавиатурата е с много ефектна подсветка. Разположението на бутоните в клавиатурата е интуитивно. Много доволни сме от Функционалните бутони, които са изнесени в дясно, в и около стрелковият курсор. От тук можете да настроите подсветката на клавиатурата, яркостта на дисплея и силата на звука. Бутонът за активиране е с нестандартно разположение и се намира централно горе.

 

 

Оказва се, че MSI GS65 Stealth 9SG е геймърски лаптоп, впечатленията от който не могат да се споделят с няколко изречения. По тази причина на неговите хардуер, софтуер, периферията и батерия сме отредили отделно видео ревю.