Вижте още видео ревютата: 

Геймърски лаптоп MSI GL65 9SE - Дизайн, периферия и звук

MSI GL65 9SE - Тест на клавиатура и дисплей

 

В поредица от две подробни видео ревюта, Digital.bg ви запозна с дизайна, размерите и използваните в корпуса на MSI GL65 9SE материали. Споделихме с вас впечатленията си от дисплея, периферията, клавиатурата и озвучението. Показахме ви неща, които едва ли има къде другаде да видите и научите. GL65 9SE е машина за която определено има какво да се каже и по тази причина на нейните хардуер, софтуер и батерия сме отделили отделно видео.

В него ще започнем с хардуера, който съвсем очаквано за един геймърски лаптоп е доста сериозен. В основата му стои 6-ядрен Coffee Lake процесор Intel Core i7-9750H. Стандартно това 14nm CPU работи с 2.6GHz тактова честота, но при нужда се бууства до цели 4.5GHz. Вграденият графичен процесор е Intel UHD Graphics 630 iGPU, но освен него съвсем логично имаме и видео карта със самостоятелна памет.

 

 

Това е изключително мощната NVIDIA GeForce RTX 2060 Mobile с 6GB самостоятелна памет. Единственият компромис при нашата тестова бройка е направен по отношение на RAM паметта. Тя е  DDR4-2666 с обем от само 8GB. Но това е напълно поправимо и въпрос на конфигуриране. В лаптопа има два слота, като максимумът който поддържа машината е 64GB. Посредством MSI Dragon Center имате възможност да следите моментните показатели на CPU, GPU, RAM и сторидж, както и да ги почиствате. Също така MSI Dragon Center, който можете да извикате от иконата му на десктопа или посредством директен бърз бутон, дава възможност за подробна настройка на звука на лаптопа чрез Voice Wizard подменюто си.

 

 

MSI GL65 9SE върви много добре. Играхме на него различни популярни игри и не се сблъскахме с никакви проблеми. За тези от вас, които се интересуват от статистика. На максимална графика тежката The Witcher 3 върви с около 59fps, а Shadow of the Tomb Raider с около 75fps.

 

 

Ако свалим долният капак, ще видим, че около двата 45мм вентилатора има цяла плетеница от медни тръби, които охлаждат доста качествено всички греещи елементи. В резултат, при сериозно натоварване, MSI GL65 9SE Raider маркира максимална температура от 50°C, която измерваме централно горе. Тоест, там където се намира основната част на хардуера и при игра нямаме допир с дланите си. При тъчпада температурата е средно около 31°C, при стрелковият курсор 29°C, а ако играете с AWSD бутоните, там температурата е около 40°C. При големи натоварвания, можете да натискате Cooler Boost бутона над клавиатурата за принудително бързо максимално охлаждането.

 

 

Влизайки в споменатият преди малко MSI Dragon Center получавате достъп до голям асортимент от настройки. Когато играете тежки игри можете да изберете Sport или Turbo за електричерско захранване, а при стандартна работа -  ECO или Comfort.  Охлаждането е най-добре да оставите в автоматичен режим. Можете също така да регулирате DPI на дисплея, а нещо което оценяваме най-много е възможността да правим отделни профили с настройки за отделни играчи или игри. Имате и Gamming Mode подменю в което има заготовки с настройки за някои от най-популярните геймърски заглавия към момента. Това меню пък ви дава възможност да свържете лаптопа и смартфона си към един акаунт.

 

 

GL65 9SE се захранва от батерия с 41Whr заряд, който по време на тестовете ни се оказва достатъчен за около 4 часа игра. В комплект с лаптопа имате бързо 180W зарядно, с което за един пълен заряд от 0 до 100% ще са ви нужни около 90 минути.

 

 

И отново в MSI Dragon Center имате възможност да проследите и състоянието на батерията си. Можете да направите така настройката, че при дълга настолна игра и респективно продължително свързване към захранващият адаптер, батерията на лаптопа да не се пълни и допълва постоянно до 100%. Така както знаем ще се увеличи значително животът ѝ.

 

 

Това беше всичко, което разбрахме за MSI GL65 9SE след обстойните тестове на които го подложихме. Ако сте пропуснали да гледате другите две части от видео ревюто, което Digital.bg посвети на този геймърски лаптоп, директни линкове към тях има над тази статия.