Вижте още видео ревюто: MSI GE75 Raider 9SF - Геймърски лаптоп с 144Hz дисплей

 

Това на екраните ви е MSI GE75 Raider 9SF – той не е никак лек, но въпреки това е доста по-лек от повечето си геймърски конкуренти. Това както и още куп други интересни неща отбелязахме в първата част на това видео ревю. Там акцентирахме върху използваните материали, спецификите на конструкцията, озвучението, клавиатурата и периферията. Както знаете, сега няма да ви преразказваме всичко това, за пропусналите видеото, директен линк към него има тук долу. Сега е време да продължим с техническите параметри на тази интересна геймърска машина.

Както се и предполага, един от тях е дисплеят. Той е с 17.3“ диагонал и рамката около него е едва 8мм. Панелът е дело на Chi Mei и е IPS с FHD резолюция. Детайлността на образите е добра, като дори след часове игра, не изпитваме повишена умора в очите си. Един от факторите за това е високият PPI. Но тъй като тестваме геймърски лаптоп, не можем да не отбележим, че дисплеят му е 240Hz, което веднага се забелязва в гладкото движение на образите му. Яркостта на дисплея е висока и с добро разпределение. Измерваме средно 350cd/m², с 90%. Така няма по-светли и по-тъмни зони на екрана, а тъмните сцени са добре видими. Това особено ще оценят хората които играят динамични шутъри. Като минус ще отбележим, че дисплеят дава големи отблясъци когато е под директно насочена светлина. Ъглите на странично виждане също не са високи.  

Когато търсите бъдещият си геймърски MSI е хубаво е да обръщате внимание на цялото име на модела, защото буквено-цифровата комбинация в края показва с какъв хардуер е машината която сте си избрали. Тук обобщено MSI GE75 Raider 9SF има зад гърба си процесор Intel Core i7-9750H, видео карта RTX2070, 16GB RAM памет и  512GB SSD. Топ моделът на серията носи името MSI GE75 Raider 9SG, той е с процесор Core i9-9880H, видео карта RTX 2080, 32GB RAM и 1TB SSD. Има и да ги наречем „малко по-бюджетни варианти“. MSI GE75 8SG е с доста по-слабият централен процесор Core i7-8750H и видео карта RTX 2080, а моделът 8SF е с RTX 2070.

За по-запалените фенове на гейминга, ще кажем, че предшественик на тазгодишният флагман е MSI GT75 8RG, който има CPU Intel Core i9-8950 и видео карта GTX1080. Неоспорим факт е, че макар и на над година, този лаптоп все още се справя безпроблемно с всички нови и тежки игри. Разбира се, не чак толкова гладко както тестваният тук GE75 Raider 9SF, но като цяло добре. Ако пък сте от най-запалените фенове на гейминга и сте фенове на MSI, бихме ви препоръчали да хвърлите един поглед на MSI GT76 Titan DT 9SG, но имайте предвид, че ще трябва да се подготвите за почти 5-цифрена сума. За всички останали можем да кажем, че за наполовина по-малко пари, тестваният тук MSI GE75 Raider 9SF е много удачен вариант. В лаптопа имате много подробен MSI Dragon Center , чрез който можете да правите пълен мониторинг на хардуерната работа.

 

 

Ако обърнем лаптопа наопаки, ще видите, че MSI са се погрижили джаджата да има ефектен дизан и тук. Raider 9SF има текстура, която го кара да изглежда като космически кораб от бъдещето. Долният капак е пластмасов и има А-симетрични отвори за охлаждане. Това не е случайно и не е просто дизайнерско решение. Ако свалим капака, който е захванат посредством 13 винта, ще видим, че под отворите се намира така наречените "горещи точки" на хардуера - процесор, видео карта, RAM и сторидж, Освен активното охлаждане, което се състои от два многоперкови вентилатора, имате и множество месни тръби, които разпределят въздуха през хардуера.

 

Тук идва момента да кажем, за какво служи споменатият в началото на ревюто ни бутон в дясно от клавиатурата. Чрез него можете да активирате принудително турбо режим на охлаждане, при който то работи с пълният си потенциал. Тогава обаче се подгответе за доста шумните вентилатори. Температурата на корпуса при максимално натоварване е около 39°C, като основното греене е горе. Там където стоят ръцете ви при игра, температурата е около 28°C, което е доста добър резултат.

 

 

MSI GE75 Raider 9SF се захранва от 6-клетъчен Li-ion акумулатор с 51Wh заряд. По време на тестовете ни, той се оказва достатъчен за около 4 часа комбинирана работа с едно зареждане. Самото зареждане става за едва час и половина. Тук ще акцентираме, че дори само да погледнете зарядното на лаптопа и ще ви стане ясно, че това е една доста сериозна машина. През ръцете ни са минавали какви ли не геймърски лаптопи, но това е първият при който заядното, а и самият му кабел са толкова масивни. Големите размери се дължат на факта, че GE75 използва 280W адаптер.

 

 

Разбира се, не може да не отбележим и неудобството, че това зарядно е доста обемисто и тежи колкото един цял компактен лаптоп. Но все пак, нека не забравяме, че Raider 9SF е геймърска машина и като такава, мобилността остава на заден план. Важно е просто да бъде по-малка от десктоп и да може да се играе с нея извън дома.