Гледайте още: Lenovo Legion 5 - Още по-добър геймърски лаптоп от легендарния Legion Y540

 

На пазара има много геймърски лаптопи, но повечето от тях имат един огромен проблем. Те са само и единствено геймърски - тоест имат висока производителност на хардуера, но до там. Някои от тях са прекалено големи и не могат лесн ода се пренасят извън дома. Други пък имат дисплеи с лоши ъгли на странично виждане и не достатъчна яркост. Батериите на трети пък са толкова ненадеждни, че когато не са свързани с електрическата мрежа, лаптопите издържат около час.За щастие, макар и рядко но се наблюдават изключения. Едно от тях е новият Lenovo Legion 5, с който Digital.bg започна да ви запознава в първата част на това видео ревю. В нея спряхме поглед върху дизайна, използваните в корпуса материали и спецификата им, размерите, вътрешността и периферията.

За пропусналите да гледат видео, директен линк сме приложили тук долу, а сега е време да продължим напред с обзора си и да погледнем на устройството малко по-технически.

 

Дисплеят на Lenovo Legion e висококачествена IPS матрица BOE. Като в модела Legion 5 15, тя е 15.6" диагонал, а в Legion 5 17 – 17.3”. Резолюцията и в двата случая е 1920x1080 пиксела, а честотата на опресняване 144Hz. И тъй като това е геймърска машина, Lenovo са се погрижили и за доброто време за реакция. Тук то е само 3мс. Цветовете които пресъздава дисплея са наситени и реалистични. Те имат 100% SRGB покритие. Дисплеят е идеален не само за игра на игри но и за обработка на снимки и видео. За тях обаче е нужен и достатъчно добър хардуер, но за него ще си поговорим малко по-късно в ревюто ни. Яркостта на дисплея е 300 нита, а ъглите на странично виждане са достатъчно широки, че докато играете, някой спокойно да гледа периферно играта ви. Яркостта е равномерно разпределена по екрана, като не се наблюдават ясно изразени по-светли и по-тъмни зони.
Дисплеят може да се отвори до хоризонтално положение.


В световен мащаб Lenovo Legion има две основни хардуерни версии с централен процесор AMD и Intel. В първият случай, който тестваме и ние в ревюто си, лаптопът се казва Legion 5, a във втория, той е Legion 5i. Като "i" логично обзначава Intel. В основата на хардуера тук стои процесор AMD Ryzen 7 4800H, като в топ комплектацията му партнират GPU NVIDIAGeForce RTX 2060 и 16GB DDR4 RAM на 3200MHz. В долната част на лаптопа имате бързи слотовете за увеличаване на оперативната памет и сториджа.

 

 

Едва ли някой ще се изненада, но с този хардуер, геймърската машина работи отлично. По време на тестовете си я натоварихме до краен предел и не се сблъскахме с никакви наченки на забавяне, да не говорим за забиване. Спокойно можете да играете на компютъра всички нови и тежки заглавия.
 


При Legion 5, Lenovo са направили много сериозен ъпгрейд в охлаждането, в сравнение с Legion Y540. Тук вътре има два вентилатора и огромна площ от медни охлаждащи тръби. Отвори по корпуса също не липсват - в страни и отдолу. Тестовете ни показват, че при силно натоварване корпусът не грее. Средната температура, която измерваме е 35°C, като основната концентрация на топлина е горе, където нямаме допир с длани по време на игра. В пространството долу, средната температура е 26°C. Лаптопът е сравнително тих, а може да е и много тих. Има три режима за работа на охлаждането - тих, стандартен и високопроизводителен. Те могат да се сменят посредством Legion приложението или бързо с натискането на комбинацията от бутоните Fn+Q. Записахме със студийният ни микрофон от близко, как се чува всеки от тях.

 Lenovo legion Y540 имаше батерия с 52Whr заряд и това беше напълно достатъчно за дълга  игра, без лаптопа да е свързан към електрическата мрежа. А сега, внимание Legion 5 има в запас цели 80Whr. Като при Legion 5 15 има и вариант с 60Whr. В единия случай лаптопът може да работи с едно зареждане до 5 часа, а в другия до цели 8 часа. В сравнение с предишното поколение Legion Y540, размерът на зарядното тук е намален значително.