Вижте още Видео ревюто на: Геймърски Лаптоп Lenovo Y50-70

 

Говорейки за геймърски лаптопи, едва ли Lenovo е марката за която първо ще се сетите. Всъщност обаче това не е първата подобна машина на бранда, която попада в ръцете ни за тест. Точно преди година ви показахме 17-инчовият Lenovo Z710, а малко по-късно и Lenovo Y50-70. Той реално се явява и първообразът на тестваният днес лаптоп. Дизайнът на Ideapad Y700 ни напомня и на нещо друго…досетихте ли се тези начупени линии и характерните говорители отзад от къде са ви познати?

 

 

Да, несъмнено геймърското Lenovo прилича на някои модели на Asus които сме ви показвали също в ревютата си. В това обаче няма нищо лошо, просто концепцията се е наложила като типично геймърска. Материалът от който е направен Y700 е комбинация между пластика и ефектно обработен метал. Както знаем, тази повърхност е често срещано явление при лаптопите за игра и специализираните бизнес машини. Общото между тях е мощният хардуер, а той при натоварване грее силно. Идеята на метала е, освен да бъде красив, да приема и отдава по-качествено топлината, така че той е естествен охладител, който допълнително подпомага и без това силната вентилация. В конкретният случай обаче обработката на повърхността е не особено практична от към цапане – корпусът е като магнит за пръстови отпечатъци. В дизайна на Y700 и предшественика му Y50-70 има малки, но определено съществени разлики които подобряват качеството му.

 

 

Например отварящият механизъм работи по-плавно и стегнато, конструкцията не се усуква при опити за кривене и като цяло сглобката е много по-добра. Ако искате да направите най-добра съпоставка с Y50-70, можете да изгледате видеото му. Директен линк към него ще намерите непосредствено под този плейър.

 

 

Да погледнем за момент геймърският ASUS ROG G751 – забелязвате ли колко дебел е профилът му. Както знаем, увеличените габарити са един от големите проблеми на лаптопите за игри. В това отношение Ideapad Y700 има преимущество. Неговият профил е от 24 до 26мм в зависимост от това къде го измерваме, тъй като корпусът не е симетричен. Теглото пък е дори сходно с това на ултрабук като Acer Aspire V15 Nitro – 2.5кг.

 

Хардуер

Като хардуер, в основата на Y700 стои не кой да е, а един от най-добрите централни процесори за мобилни компютри, които пазарът ни предлага днес. Това е 4-ядреният Intel Core i7-6700HQ. Модел от края на 2015г. който има 6MB Smart Cache и стандартна тактова честота 2.6 GHz. Това обаче съвсем очаквано не е всичко. CPU-то поддържа Intel Turbo Boost технология, благодарение на която при нужда може да се клокне до цели 3.5 GHz. Видео картата е вградена Intel HD Graphics 530 на 350 MHz. Дали ще се справи с тежки игри?! Разбира се, че не – на Lenovo e пределно ясно, че за да спечелят геймърите, трябва да интегрират нещо наистина добро…и в случая го правят.

 

 

Nvidia GTX 960M, едва ли е нужно да говорим много за тази видео картата. Същата Lenovo интегрират в работната си станция Y70-70T, HP в Omen 15-5211na, а ASUS в G501JW. Тя има 4GB VRAM, GDDR5 и е с максимална честота от 1176 MHz при клок. Този чип поддържа максимална резолюция 2048 х 1536 пиксела през VGA и 3840 х 2160 пиксела през DisplayPort и HDMI. Тествахме компютъра с тежко заглавие като Metal Gear Solid V, резултатът при максимална детайлност е 40fps което определяме като много добро постижение. Рекордните 180fps постигнахме при умерена графика в Tomb Raider. RAM паметта стартира от 8GB в тази конфигурацията (80NV00G3BM) и може да достигне до 16GB във F5BM (80NV00F5BM).

 

Цена

Ценовата разлика между двата е около 850лв. Възможно най-евтиният вариант на Lenovo Y700 към момента струва точно 2250лв.

 

 

Вграденото пространство върху което можете да съхранявате своите данни, информация и игри е от хибриден тип. То съчетава 2.5-инчов SATA III 1TB HARD диск и 128GB SSD. Максималната скорост за пренос на данни е 440 MB/s.

 

Очаквайте

Очаквайте и втората част на нашето ревю, посветено на геймърският лаптоп на Lenovo. В него ще разгледаме обстойно дисплеят му, батерия, клавиатура и периферна свързаност.