Вижте още Видео ревюто на: Геймърски Лаптоп Lenovo Ideapad Y700 GTX 960M - Дизайн и Хардуер

 

Както вече споменахме в първото ни ревю, Y700 може да се похвали, че има компактни размери които му позволяват добра мобилност. Основен фактор това да може да се случи е диагоналът на дисплея му. Той е 15.6”, размер който и преди сме определяли като универсален за всякакви цели. В случая, това е IPS матрица, характерна с добрите си зрителни ъгли (140 градуса) и реалистичен изглед на цветовете. Също както предшественика си Lenovo Y50-70 и Y700 може да бъде срещнат с две различни резолюции на дисплея - UHD 3840 x 2160 пиксела и FHD 1920 x 1080 както в тестваната от нас бройка.

 

 

Целта разбира се е в единият случай да се постигне максимално ниска цена. В тази конфигурация 80NV00G3BM, модела може да бъде намерен в България за около 2250лв. Разбира се, ако сте по-взискателни в изискванията си, към високата резолюция можете да добавите и опцията тъчскрийн, като тогава цената ще скочи драстично. Същият използват хибридните Ultrabook машини Toshiba Satellite Radius 15 и Lenovo ThinkPad S5 Yoga.

 

 

Но да поговорим малко за качеството на образа който виждаме върху дисплея на Y700. Нещо което е много важно за играта на игри е черният цвят, тук той видимо е с много добро ниво, а в цифри, стойността му е 0.280 cd/m². Същото можем да кажем за реалният контраст който е 1:000 и за яркостта, маркираща стойност от 260 cd/m² с разпределение от почти 90% по продължението на цялата повърхност на дисплея. За сравнение, при последният показател стойности около 85% определяме за много добри. Кой друг показател би ви интересувал при геймърски монитор или в случая дисплей при лаптоп?

 

 

Разбира се, че времето за реакция. Ideapad Y700 маркира по време на тестовете ни резултати между 4 и 5ms което за настолен монитор не би било постижение, но за преносима машина е OK.

 

Озвучение

Тук ще кажем и няколко думи за вграденото озвучение, което видимо е част от красивият дизайн на Ideapad Y700. То се състои в два стерео говорителя в двете страни на отварящият механизъм. Те са дело на JBL и имат мощност по 2W всеки.

 

 

Лаптопа обаче има и едно тайно оръжие което се намира под него. Това е Subweefer с още 3W. При динамични екшън игри звукът който възпроизвежда саунд системата е доста добър. Ето и един тест който направихме с популярен автомобилен симулатор.

 

Клавиатура

Често в ревютата си показваме специализирани геймърски аксесоари като клавиатури и мишки. Ако при една настолна конфигурация, те могат да бъдат избрани индивидуално според вкуса ви, то при лаптоп като този всичко е вградено. Така че Lenovo трябва да вградят универсално добра и надеждна конфигурация. Клавиатурата при Y700 е останала без промяна спрямо миналогодишният модел. Тя е от остовен тип, с ергономични прилепващи към пръстите ни бутони с червена подсветка с две нива. Ходът им е малко по-дълъг от този на масовите лаптопи - 2.2мм спрямо осреднено 1.5мм.

 

 

Това е напълно очаквано предвид, че Y700 ще се използва основно за игра. При по-дълъг ход имаме по-добър контрол над случващото се в играта. Тъчападът който трябва да замести мишката ни е с размери 106 x 70мм. Той е от моноблоков тип, с вградени два помощни бутона. Има 4-точков мултитъч, но определено не може да бъде качествена алтернатива на мишките, така че бихме ви препоръчали да си вземете отделна. Можете да гвърлите един поглед на виде ревюто в което тестваме Logitech G300s.

 

Периферия

За щастие по периферията на лаптоп има предостатъчно USB изходи за свързването на мишка - два 3.0 и един 2.0. Имаме още цифров HDMI видео изход, Gigabit Ethernet и Kensington Lock в дясно. В ляво са захранващият порт, четецът на SD карти памет и комбиниран аудио жак.

 

 

Батерията на Lenovo Ideapad Y700 е вградена в корпуса му. Тя е Li-Ion акумулатор с 55 Wh заряд. Интересното в случая е, че предходният модел Lenovo IdeaPad Y50-70 имаше 60 Wh, но пък Y700 постигане по-добри резултати по време на тестовете ни. Средно около 6 часа с едно зареждане, което е с близо 30% повече.