Вижте още: Asus TUF Gaming FX505 - Компактен геймърски лаптоп с достъпна цена

 

Почти нищо в дизайна му не издава, че това в ръцете ми е геймърски лаптоп. При стрийтрейсърите има едно понятие, наречено „слипър“ – това нещо като „вълк в овча кожа“ или иначе казано много бърз тунингован автомобил, който привидно изглежда стандартен, но реално е много по-бърз от всички останали. Asus TUF Gaming FX505 е точно такъв, но сред лаптопите.

В това се убедихме в първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети. Там разгледахме дизайна, използваните материали, размерите и видимото в корпуса, като го съпоставихме с това на предшествениците и конкурентните модели на други марки. В случай, че сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него има над тази статия, а сега е време да разберем какви са техническите параметри на новият TUF и с какво успяха да ни впечатлят те.

Една вметка за по-малко запознатите - TUF е геймърската серия на Asus,  която за разлика от ROG е характерна с това, че предлага бюджетни решения за масовият геймър. Това обаче по никакъв начин не значи, че Asus са правили компромиси с него...FX505 е доста сериозна машина, с която играта е удоволствие и това се доказва от факта, че тук вътре е интегриран новият централен процесор AMD Ryzen 7 3750H, който бе представен официално в началото на година и виждаме за първи път при X505. Това CPU е с 4MB кеш и има 4 Zen+ ядра със стандартна тактова честота 2.3Ghz, които при клокване достигат до 4GHz. Интересно е да отбележим, че в сравнение с Ryzen 7 3700U, новият модел има с 20 Watt higher TDP. Партниращият вграден графичен процесор Radeon RX Vega 10 с 10 ядра и 640 шейда. Тактовата честота тук достига 1400MHz. Не си мислите, че това е всичко при видеото нали?! Asus са се погрижили и в това отношение. Видео картата е NVIDIA GeForce GTX 1650 с 896MHz стандартна честота, която при Boost достига до пик от 1560MHz. Самостоятелната ѝ памет е 4GBGB GDDR5. RAM паметта на лаптопа е 8GB DDR4 на 1200 MH, като Asus са дали възможност за бърз ъпгрейд при нужда.

 

Едва ли ще изненадаме някой, че и така Asus TUF Gaming FX505 върви направо светкавично. Подложихме го на различни Benchmark тестове и резултатите от тях са впечатляващи. Но да оставим статистическите тестове настрана, със сигурност ви е по-интересно да разберете, как се справя лаптопа с играта на игри, за които е и основното му предназначение. Нямаме никакво намерение да играем на FX505 игри на ниски и средни графични настройки - влизаме в дълбоките водиди и направо активираме високата графика. Започваме с нещо по-леко - Overwatch върви със 140 кадъра в секунда, The Witcher 3 бележи 85fps, Metal Gear Solid V - 59fps, а изключително тежката Assassin´s Creed Odyssey, която е непосилна за не специализиран за гейминг лаптоп - постига 40 кадъра в секунда.

 

Тук ще отбележим, че при сериозно натоварване като това, TUF Gaming FX505 не повишава температурата си прекалено много – средно отчитеме 45 градуса. Това се дължи на факта, че Asus са интегрирали много добро двойно активно охлаждане с HyperCool технология. Част от нея са системите ADC (Anti-Dust Cooling), която не позволява в охлаждащите елементи в хардуера да попада прах и други микроскопични частици, които намаляват коефициента на охлаждане и Fan Overboost която която поддържа екстремално охлаждане при дълги геймърски маратони, където хардуерът работи на високо натоварване и респективно генерира повече топлина.

 

 

При охлаждането има и един пасивен фактор – трапецовидно изрязаният капак, което се допълва от разположението на охлаждащите отвори и паралелното поставяне на вентилаторите. Те са със специални лагери, които намаляват шума. Не, че ще го чуете при положение, че Asus са се погрижили в TUF Gaming FX505 да има и много силно 7.1-канално виртуално съраунд озвучени. DTS Headphone: X ви дава възможност за много детална настройка на звука, чрез еквалайзер. За добрият гейминг онлайн пък спомага двийната Wi-Fi антена, с най-новият и бърз стандарт Intel 802.11ac. Той е 12 пъти по-бърз от 802.11b/g/n. Максималната скорост за трансфер на данни е 1.7Gbps. Доста бърза е и вградената в лаптопа памет - 1TB FireCuda SSHD. Тя е със 140% по-бърза в сравнение със стандартен Hard с 5400rpm при игра на игри и с 450% по-бърз при работа с приложения.

 

 

Добрият хардуер си партнира и с достатъчно богата периферна свързаност, която е изнесена в ляво. Тук намираме RJ45 за свързване към LAN мрежа, цифров аудио/видео изход HDMI, USB 2.0 и две 3.1 Gean1. аудио жакът е комбиниран за микрофон и слушалки. Безжичната връзка става посредством Bluetooth 5.0.

 

За удоволствието при игра на игри с Asus TUF Gaming FX505, допринася и голям 15.6“ IPS-level NanoEdge дисплей с минимална рамка. Това разстояние е едва 6.5мм. Резолюцията е FHD, а Asus ви дават възможност да избирате между Anti-Glare панели с 45% и 72% NTSC, както и 60Hz или 144Hz refresh rate с минимален "Blur" ефект. Дисплеят е 100% sRGB с идеално цветопредаване и почти водоравни ъгли на странично виждане.

 

Всичко изброено до тук се захранва от 4-клетъчна полимерна батерия с  2526mAh 48Wh заряд. За колко време ще я изхабите, зависи от игрите които играете, графичните им настройки, яркостта на дисплея и от това, дали ще играете онлайн безжично или свързани към LAN мрежата.