Вижте още видео ревюто: Лаптоп Asus ROG Zephyrus S GX502 - Тест на дисплей и клавиатура

 

Това на екраните ви е Asus ROG Zephyrus S GX502, един от най-добрите геймърски лаптопи, които днес можете да срещнете на пазара. Той е олицетворение на това, как един в едно устройство могат да бъдат събрани накуп всички най-нови, яки и надеждни технологии, като към това са добавени страхотен дизайн, качествени материали и добра инженерна мисъл.

Както се и предполага, предвид че струва над 4000лв., Asus ROG Zephyrus S GX502 има на разположение най-добрият възможен геймърски хардуер, който можем да очакваме от такъв тип устройство. Ще започнем от централният процесор, който е наследник на миналогодишният бестселът на Intel - Core i7-8750H, с който например е снабден конкурентният Acer Predator Triton 500. Новото поколение носи името Core i7-9750H и с 6 ядра, базирани на Intel Coffee Lake архитектура.

 

Това CPU работи стандартно с 2.6GHz тактова честота, но посредством Intel Hyper-Threading технология, при нужда се клоква до впечатляващите 4.5GHz. L3 кеш паметта на процесора е цели 12MB. Чисто статистически, в тестовете Cinebench R15 и CPU Multi 64Bit, лаптопът бележи по-добри резултати в сравнение със споменатият си конкурент на Acer. ROG Zephyrus S се предлага в две разновидности - GX502GW и GX502GV. Разликата помежду им е единствено хардуерна.

 

 

При видео картите, първата е с NVIDIA GeForce RTX 2070 с 8GB самостоятелна GDDR6 VRAM и NVIDIA GeForce RTX 2060 с 6GB. В 3DMark тест, разликата между двете карти е малко над 10%, но е интересно да се отбележи, че в същият тест Razer Blade 15 със същата NVIDIA GeForce RTX 2070, постига с 5% по-нисък резултат в сравнение с ROG Zephyrus S GX502GV с тази видео карта. Тестовата бройка, която сме взели е по-мощната GX502GW и при игра на игри оставаме не просто изненадани, а направи впечатление, как в толкова тънък корпус, Asus са съумели да поберат толкова сериозен хардуер. Нагледните доказателства са, че на високи графични настройки игра като The Witcher 3 върви с постоянни над 130fps. тазгодишното заглавие The Division 2 е със 100 кадъра в секунда, а супер тежката стратегия с градоустройствен симулатор в реално време Anno 1800 маркира над 75fps. DDR4 2666MHz SDRAM паметта на лаптопа е до 32GB, а сториджа до 1TB SSD с RAID 0 поддръжка.

Дори при тежко натоварване като това обаче, лаптопът не става прекалено шумен и достига до 50dB(A), което е средно с 15 до 20% по-ниско в сравнение с конкурентните модели на Razer и Acer. При температурата на корпуса по време на максимално натоварване, отчитаме средно 42°C, като основното греене е в горната част, където нямаме допир с ръце, долу където стоят дланите ни, температурата е около 35°C.

 

Тайната на успеха се крие правилното охлаждане. Asus е марка, която свързваме с нейният ROG Intelligent Cooling, при който охлаждането не се състои просто в един вентилатор и няколко решетки, а е сложна екостема охладителни елементи, които при Zephyros S се съчетават с отварящото се за допълнително охлаждане дъно, при което отворът е цели 7мм. Това е така наречената Active Aerodynamic System която за краткост се нарича AAS. Тя увеличава въздушният поток с до 22%, като от това място и самопочистващият се термален модул на вентилаторите изхвърля прахта, която иначе задръства и уврежда хардуера ви след време. 

 

Част от интелигентната охлаждаща система на Asus е и ROG Armoury Crate софтуер, който на база задачите, които сте поставили на хардуера и натоварването му, определя мощността на вентилаторите в 3 режма - Тих, Балансиран и Турбо. Така се пести енергия, намаляват се шума и греенето. За по-любопитните от вас ще споменем, че вентилаторите също са малко по-специални от обикновено. Те са олекотени, имат по 83 n-Blade диска, които с 33% по-тънки от стандартните и така увеличава коефициента на полезно действие с до 15%.

 

 

Вентилаторите имат много плавен лагерен механизъм, а през греещите части на хардуера, разбирайте CPU, GPU и VRAM, пък преминават общо 6 тръби които всмукват въздух от общо 4 отвора по периферията на устройството. Там има радиатори с общо 205 медни пера. Всяко от тях е с дебелина от само 0.1мм и така се постига по-висока плътност в комбинация с по-ниско съпротивление, спрямо 2 пъти по-дебелите стандартни пера. В задните отвори перата са перпендикулярни, а в страничните са под лек ъгъл, за да насочват горещият въздух далеч от дланите ви.

 

Основните изходи по периферията също не са подложени на сериозно греене, защото се намират под охлаждащите отвори. В ляво това са захранващият порт, RJ45 LAN, цифров аудио/видео изход HDMI 2.0, USB 3.1 Gen2, както и отделни 3.5мм жакове за микрофон и слушалки. В дясно има още едно USB 3.1 Gen2, но вече Type-C, 2 пълноразмерни USB 3.0 Type-A порта и Kensington lock. Вграденото в лаптопа озвучение е ESS Sabre HiFi DAC, който има Hi-Res Audio сертификация.  Вътре в корпуса имате 2 говорителя със Smart AMP технология за повече сила, бас и динамика. Озвучението е с 7.1 канална Surround Sound функционалност.

 

И за финала на нашата видео поредица, посветена на Asus ROG Zephyrus S GX502, сме оставили батерията и захранването, които също както всичко останало до тук са впечатляващи. Например 76Whr батерия на лаптопа е с 25% по-голям заряд от този на предишното поколение Zephyrus. В реален тест тя ви гарантира около 4 часа комбинирана работа. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум, времето за автономност се увеличава до 6 часа.

В комплект с лаптопа получавате и 230W зарядно. Лаптопът е с поддръжка на Type-C PD 3.0 с изходна мощност до 65W. С негова помощ за 66 минути, зареждате батерията до 60%.