Вижте още: Геймърски лаптопи Asus ROG Mothership, Zephyrus S GX701 и Zephyrus S GX531 - Първи впечатления

 

Знаем, че сред вас има доста геймъри които обичат да са в крак с най-новите тенденции в мобилният гейминг. В това свое видео ревю екипът на Digital.bg е помислил точно за вас, защото тук ще споделим преките си впечатления от седмица обстойни тестове на които подложихме един доста сериозен лаптоп, който е мечтано устройство за някои от вас, а за други сбъдната мечта. Уважаеми фенове на новите и интересни технологии - Asus ROG Strix SCAR II GL704GW.

Дизайнът на машината е изцяло в ROG стила който Asus налагат вече години наред. Той е агресивен и нестандартен, но не до такава степен, че да се превърне в кичозен. Преобладаващите форми са отсечени, като по ръбовете има и леки скосявания. Горният капак е направен от метал и с обработка която наподобява космически кораб или някаква извънземна технология. Всъщност ROG са гонили точно този ефект. Една от големите дизайнерски новости в сравнение с първото поколение Strix е логото върху гърба. То не просто свети, а може и да променя цветовете си. Това можете да регулирате от ROG Aura подробните настройки. От тях можете да регулирате още подсветката на клавиатурата, която ще разгледаме подробно след малко

 

Тук ще избързаме да акцентираме върху размерите на машината, защото ROG Strix Scar II GL704 е един от най-компактните 17-инчови геймърски лаптопи на пазара в момента. Широк е 399мм и дълбок 273мм. Като база за сравнение ще дадем някои от преките гейминг конкуренти -  при HP Omen 17t размерите са 423мм на 304мм, а при MSI GL73 - 419мм на 287мм. Разликата е осезаема.

 

Тайната на успеха при новият ROG се крие в изключително тънката рамка около дисплея. Ще ви споделим нещо интересно – когато получихме лаптопа за тест, след отварянето на кутията не бяхме сигурни, дали от Asus не са ни изпратили 15.6“ машина, чак след като премерихме с метър диагонала на дисплея се уверихме, че това са реални 17.3“. В повечето случаи точно заедно с рамката, 15.6“ лаптопи са с диагонал 44-45см. Тук външният диагонал е

Много производителя смятат, че правейки целия геймърски лаптоп от метал, това би го направило още по-як, но не е така. Изцяло металната конструкция има своите плюсове и е чудесна за бизнес лаптоп, но за гейминг за нужни по-здрави и устойчиви материали. По тази причина при SCAR II метален е само споменатият горен капак. Вътрешното пространство около клавиатурата е направено от много здрав поликадбон, с ефектна камуфлажна текстура.

 

 

Целта е при сериозна игра и натиск, конструкция да не поддава и при евентуален удар да оцелее. А такива, особено при шутърите както знаем се случва да се появяват от време на време. От друга страна, повърхността трябва да е приятна на допир и да е износоустойчива. В този ред на мисли, интересното е, че материалът от който е направено пространството под клавиатурата е почти същият както на геймърските мишки - той не запотява и абсорбира влагата от дланите ни.

 

 

Клавиатурата също доста по-различна от масовите които сте виждали при лаптоп. Asus използват тази доказала качествата си концепция и механизъм при ROG отдавна.  Бутоните са с ергономична и добре прилягаща към пръстите ни форма, като ходът им от 1.8мм е по-дълъг в сравнение със стандартните бутони, където той е 1.6мм. Така се създава усещане наподобяващо това когато играете с механична клавиатура на десктоп. Интересното е, че клавиатурата не е прекалено шумна, тоест когато ви се налага, можете да въвеждате продължително текст, без да пречите на някой който си почива до вас.

 

 

Но това е просто допълнение, предвид, че лаптопът е геймърски, по-важно е да отбележим, че AWSD бутоните са подсилени, а стрелковият курсор в дясно е пълноразмерен. Така Asus са помислили както за левичарите, така и за хората с доминираща дясна ръка. Space бутона е A-симетрично увеличен, за по-удобен достъп с палец. Power бутона е изведен горе в дясно, а в ляво са 4-те бързи ROG бутона.

 

 

Тъчпадът е типично геймърски, с два механични бутона и сензорна зона с размер 108мм на 60мм. Тя е с много доби плъзгащи свойства и дори да сте привърженици на играта с мишка, има шанс да се зарибите да играете директно с пада когато сте извън дома си.

За тези от вас които са запалени геймъри, можем да кажем, че SCAR II е чудесна машина, която се явява идеална алтернатива на доста по-скъпият ASUS ROG Zephyrus S GX701. Реално хардуерът на двете устройства е доста сходен. Но за хардуера на новият Asus ROG Strix ще си говорим във втората част на това видео ревю, а до тогава – можете да изгледате първите ни впечатления от Zephyrus S GX701 и Zephyrus S GX531. Линк към видеото има тук долу.