В света на гейминга, един от най-важните, дори да не кажем и най-важният компонент са видео картите. Колкото и добра машина да сте си сглобили за игра, ако видео картата ви не е достатъчно добра, то удоволствието никога няма да е пълно.

Професионалните геймъри, а и любителите с по-големи финансови възможности, знаят че една марка и по-конкретно нейната специализирана геймърска серия е синоним на качествено визуално изживяване. Става дума за NVIDIA и нейните видео карти от серията RTX.

Последният модел от нея, който всички геймъри очакват с нетърпение се казва NVIDIA GeForce RTX 3080. Макар все още премиерата на този графичен процесор да не се е състояла, в Интернет пространството изтече достатъчно достоверна информация за параметрите на RTX 3080.

 

Информацията идва от сайта UserBenchmark, който събира информация хардуера на различни юзъри. Интересното е, че информацията беше публикувана на сайта за съвсем кратко време и последствие беше изтрита мистериозно. Но кеш паметта на Google има свойството да пази публикувана информация и тук можете да видите скрийншот с публикацията.

От нея става ясно, че NVIDIA GeForce RTX 3080 ще има цели 10GB GDDR6X памет с 320 бита. Тактовата честота е 4750MHz, а пропускливостта 19Gbps.

Към момента самите NVIDIA не са коментирали официално въпросните данни, но това, в комбинация с изтритите данни от UserBenchmark, може да ни подскаже, че тук наистина става дума за бъдещият NVIDIA GeForce RTX 3080.

Има шанс публикацията да е изтрита не толкова, заради случайният теч на информация, който ни подсказва, какво NVIDIA ще представят на 1 Септември (за тогава компанията има насрочено събитие), колкото защото UserBenchmark бяха класифицирали видео картата в графа „слаб рейтинг“, а NVIDIA не веднъж са казвали, че RTX 3080 ще постигне нечувани до момента качества на игра.

Познавайки добре гейминг концепцията на тестване, можем да кажем, че е напълно възможно в теста да се е появила GeForce RTX 3080, но да не е била с финалните си драйвери и по този начин да не е постигнала желаните високи резултати. А такива със сигурност очакваме от 3080, защото RTX е доста сериозна серия.

 

 

Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите, какво реално представлява технологията, която NVIDIA прилагат при своите RTX геймърски видео карти. Респективно, можете да видите как графиката популярната игра Minecraft, върви без и със RTX.  

Много геймъри още от сега се интересуват, каква ще бъде цената на NVIDIA GeForce RTX 3080. Официално такава все още не е назована, но например Nvidia GeForce RTX 2080 е $699, което е със $100 повече спрямо още по-старата RTX 2070. Респективно очакваме RTX 3080 да бъде с цена в диапазон около $799.

 

Вижте още видео ревюто на извитият геймърски монитор Samsung Odyssey G7 

 

Муизка: Bensound.com