Google Stadia е продукт, който компанията вярва, че има нужния потенциал да промени начина, по който се забавляваме с любимите си игри. Всъщност това е облачна платформа от ново поколение, която се отличава с няколко много интересни характеристики. Първата от тях е, че геймплея се стриймва до устройството ви директно от сървърите на Google. 

Tова означава, че няма нужда да инсталирате файлове, а директно можете да започнете да играете. По този начин Google Stadia позволява да се забавлявате дори с по-стар хардуер. Единственото, което ви трябва е да имате бърз достъп до интернет, както и безжичния контролер, който допълва Google Stadia. 

На този етап едно от ограниченията на геймърската услуга е твърде лимитирания списък от смартфони, които са оптимизирани за нея. Това е възможно на устройствата от Google Pixel серията, както и на селектирани устройства произведени от Samsung, Asus, Razer и OnePlus. От компанията вече работят усилено, за да отстранят тази лимитация.

 

 

Трябва да споменем също, че геймърската услуга е съвместима още с телевизори, джаджата Chromecast Ultra и компютрите, работещи с Google Chrome OS. Ако компанията позволи на още повече смартфони с Android да имат достъп до Google Stadia това може да превърна платформата в голям успех.

През последните седмици видяхме поддръжка за безжични контролери, които могат да се използват от Google Stadia. Според данни на 9to5google вече се тества функционалност, която да позволи и на устройствата нелицензирани досега от Google да стриймват игри от услугата. 

На практика това означава всеки смартфон с Android, като засега функцията е тестова. Потребителите ще могат да изпробват и тестват Google Stadia от "Experiments" секцията на приложението. Инженерите на Google също така работят и над интеграцията на по-добри тъчскрийн контролери на екрана като алтернатива на безжичните геймърски контролери.

Това е още една гаранция за плановете им да позволят на повече смартфони да тестват възможностите на услугата. 

 

Още от Digital: Всички игри в Google Stadia ще са достъпни в 4K резолюция