Във видео ревютата си Digital.bg ви е показал различни геймърски мишки – от съвсем бюджетни от такива с цената на средностатистически лаптоп. Истината е, че винаги трябва да гоним така наречената „Златна среда“, избирайки нещо по средата, която хем да има високо качество, хем и цената му да бъде сравнително достъпна. Уважаеми геймъри, това в ръката ми е  Logitech G604.

Дизайнът на мишката е ефектен и типично геймърски. Преобладават разчупените форми, а по корпуса има голямо количество бутони. G604 е направена от два вида поликарбон, като единият е грапав и наподобява гума. И двата са приятни на допир и прилягат добра към пръстите ни. Не запарват и не създават усещане за дискомфорт след продължителна игра. По-голямата част от корпуса на мишката не се цапа, единственото изключение е декоративната гланцирана линия около скролера.

 

Тя е като магнит за пръстови отпечатъци. Logitech G604 е геймърска мишка предназначена само и единствено за десничари. Това е колкото плюс, толкова и минус, защото автоматични се елиминират голяма част от потенциалните потребители, които биха си купили модела. Иначе ако сте десничар, в дясно имате специална платформа, която поддържа палеца ви върху нея. Така той не само си почива, но и не се търка по мауспада постоянно. Звучи невероятно, но сме виждали запалени геймъри с мазаоли на палците, точно заради въпросното търкане.  Над тази платформа имате достъп до общо 6 програмируеми бутона.

Те са с много удобно разположение и можете да натискате G7 и G4 със свивката на палеца си, без да ви се налага да измествате целият пръст назад. Отново в ляво, но горе, имате още 2 бутона, които са много ползени за играчите на шутъри, а и не само. Тези два бурона зад скролера пък служат за промяна режима на свързване на мишката Wireless или Bluetooth, а вторият е за избор на един от двата вида въртене на скролера – свободно и на степени. Скролерът е направен от метал и се движи много добре. Двата основни контролни бутона са с къс и отсечен ход. Реагират добре, без значение в коя зона сте ги натиснали.

Аз съм висок близо 2 метра и ръката ми не е никак малка - можете да видите как стои в нея G604. Съвсем спокойно мога да заявя, че тази мишка ми е удобна за игра, респективно ще бъде подходяща за хора с голяма длан, на които им е писнало от малки мишки, които все се чудят как точно да хванат, за да са им удобни. Има го обаче и обратният момент – ако взимате мишката за дете с по-малка ръка или сте дама с фини пръсчета, по-добре се насочете към някой друг по-компактен модел. Ако нямате възможност да тествате G604, ето и точните ѝ размери, за да добиете реална представа за габаритите ѝ. Точните размери са 139мм на 80мм, а в най-издадената точка дебелината е 45мм. Теглото на мишката е 135гр., в които е включена и захранващата батерия АА, която дава на мишката почти половин година автономност. Батерията е включена в окомплектовката на мишката, но имайте предвид, че за да стигнете до нея, ще трябва да си поиграете малко.

 

За да поставите батерията трябва да отворите капака в задната част на G604. Той е захванат на магнитен принцип. Тук се намира и USB предавателят, което е удобно при работа извън дома. Така шансът да го загубите се намалява значително. Други отвори по корпуса на мишката няма, което означава, че и няма място за поставяне на допълнителни балансиращи тежести както при Logitech G903 които ви показахме във видео ревю неотдавна. Но това е нещо очаквано, предвид и че цената на 9-тата серия е доста по-висока. И все пак G604 са добре балансирана, което се доказва по време на тестовете ни с продължителна игра. Тефлоновите подложки под мишката са общо 4 и мишката се пързаля добре по тях, без значение върху каква повърхност я използваме.

Сензорът който са използвали Logitech е HERO 16K. Той е с регулируем DPI между 100 и 16000. Нашият съвет е да не играете на максимум. Тестовете ни показват, че мишката е най-точна на около 2500DPI. Ускорението е 40G, а скоростта 10 метра в секунда. В мишката има 32-битов ARM процесор с 1GHz честота, а за качеството на работата при игра се грижи фирмената технология LIGHTSPEED, за която сме ви разказвали подробно не веднъж в ревютата ни. Най-общо казано, той до такава степен подобрява безжичната игра, че тя може да се съпостави с жична. Посредством геймърският софтуер на Logitech можете да направите различни настройки на сензора и на макросите, както и да си запаметите различни профили за определени игри или за различни играчи, които играят с мишката.

 

 

Цената на безжичната гейминг мишка Logitech G604 LightSpeed към момента в България е около 200лв.