Вижте още статията: Калашников представи електрически мотоциклет

Всяка година с на 9 май се празнува Денят на победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война, която е постигната на 8 май 1945 година.

 

 

Това е вторият по значимост празник в Русия и се чества посредством най-големият в света ежегоден военен парад, който руските военни провеждат на и над Червеният площад в Москва. Тази година обаче, заедно с реалното събитие, което можеше да се проследи както по редица телевизии по света, така и онлайн, военният парад получи и алтернативен виртуален вариант.

Огромна група от запалени геймъри, фенове на военният мултиплейър стратегически симулатор War Thunder, спретнаха своя алтернатива на военния парад в Москва, като показаха огромно количество военна техника.

 

 

За подготовката на парада били нужни няколко месеца, за да може да се постигне толкова добър синхрон между цели 120 геймъра от Русия, Беларус, Украйна, Казахстан и Черна гора. Интересно е, че в парада на War Thunder освен стара военна техника, могат да бъдат видяни и супер модерни оръжия.

Подобно на оригиналният парад и виртуалният бил заснет и коментиран на живо от геймърските отбори KTS и RSS, както по земя, така и по въздух. На забързан каданс можете да видите иначе почти половинчасовото видео, в плейъра над тази статия.