Първото поколение смартфони с гъвкави дисплеи впечатли потребителите с уникалния дизайн, но също така показа нагледно, че технологията все още не е перфектна. Различни причини доведоха до отлагане на премиерата на Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X на пазара. Ако добавим към това и високата им цена определено компаниите трябва да се постараят доста, за да се справят с подобни проблеми. Отстраняването на недостатъците ще има важно значение за популярността на гъвкавите смартфони през 2020г.

 

 

Устройствата използват дисплеи с пластмасово покритие, а не със стъкло, което на свой ред ги прави по-уязвими на драскотини. Възможно решение е добавянето на слой, който да предпазва дисплея, като тази идея намери място в Motorola Razr (2019). Oчаква се също Samsung да използват ултратънко гъвкаво стъкло в следващия си гъвкав смартфон, който ще се казва Galaxy Z Flip. Необходимо е и да не се позволи на външни частици да попаднат във вътрешността, което също може да създаде проблеми с хардуера.

 

 

Популярността на гъвкавите смартфони зависи и от наличието на повече приложения, които са оптимизирани да се възползват от уникалния им дизайн, твърдят от CNet. Добрата новина е, че Google работят над няколко функции в Android специално за тези модели. Благодарение на тях се гарантира, че анимациите плавно преливат между двете части на дисплея и приложенията се стартират максимално бързо. Всеки един производител може допълнително да допринесе за развиването на концепцията, за да привлече потребителите.

 

Още от Digital: Продажбите на гъвкави смартфони ще достигнат 240 млн. до края на 2028г.