Google проявяват интерес към гъвкавите смартфони и вече разработват устройство с бранда Pixel и този дизайн. Информация от кода на Android 12 потвърждава плановете на компанията. Предстоящата версия на операционната система ще включва оптимизации на интерфейса предназначени за гъвкавите дисплеи. Тестовете с прототипи на гъвкав Google Pixel продължават, като премиерата може да стане факт още преди края на 2021г.

Samsung Display е името на компанията, която ще произведе OLED дисплеите за предстоящото устройство. Pixel Fold звучи като най-подходящото име, но е възможно смартфона да се казва по друг начин. Корейският производител е лидер в производството на OLED технологията и закономерно предизвиква вниманието на Google.

Масовото производство се очаква да стартира през октомври, като Samsung Display ще доставят гъвкави екрани за още две компании, в допълнение към Google. Това са Xiaomi и Vivo, чиито устройства ще дебютират на пазара през четвъртото тримесечие, съобщава BGR.

 

 

Премиерата на гъвкавия Google Pixel ще е приблизително по същото време. Pixel Fold ще има 7.6-инчов екран, който се сгъва навътре по подобие на Galaxy Fold. Техническите спецификации не са известни, но можем да предположим, че компанията ще използва процесор на Qualcomm. Любопитна подробност е, че Samsung искат да позволяват на производители от трети страни да използват Ultra Thin Glass (UTG) защитните стъкла.

Google може да се превърнат в първатa компания освен Sasmung, която предлага технологията на своите потеребители. Най-вероятно ще видим и още един Google Pixel, който има нормален дизайн. Следващото събитие на Google ще се проведе в началото на октомври, когато ще научим повече за хардуерните им планове.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за гъвкавите смартфони