Все още много хора гледат с подозрение на облачните услуги, особено по отношение на сигурността. Потребителите се страхуват, не само че е много лесно за един хакер да пробие защитата и да влезе в профила им, но и че компаниите предоставящи услугата имат пълен достъп до техните данни.

 

От Android Pit ще се опитат да опровергаят някои от най-често срещаните заблуди за съхранението на данни в облака, но за съжаление и ще потвърдят някои от най-лошите ни страхове.

 

Съвети за безопасност при съхранение в облака

1. Прочетете условията на избраната от вас услуга за съхранение в облака и се уверете, че сте добре осведомени за това, което може да очаквате.

 

2. Уверете се, че трансфера на файлове е криптиран  и ако изобщо е възможно в самата услуга, ограничете  броя на хората, които имат достъп до данните ви.

 

3. Използвайте криптиращи инструменти като Boxcryptor и Spideroak, за да криптирате данните си преди да качите в облака. Така контрола ще е във вашите ръце.

 

4. Използвайте силна парола и не я споделяйте с никого.

 

5. Използвайте няколко услуги за съхранение в облака, за файловете които не искате в никакъв случай да губите.

 

6. Не качвайте нищо, до което не искате другите да имат достъп – било то служител на компанията доставчик на услугата, рекламодатели или правителството.

 

7. Защитете с парола домашната си Wi-Fi мрежа и не качвайте съдържание от обществени мрежи, например в библиотека или кафене.

 

8. Не качвайте незаконно съдържание или файлове с твърде лична информация като медицински документи, банкови извлечения и др.

           

9. Опитайте се да изберете услуга с добра репутация.

 

10. Винаги бъдете готови за най-лошото и се подгответе за него – блокиран акаунт, откраднат лаптоп, пробив в сървърите на компанията доставчик и т.н.

 

Нуждаете се от резервно копие на файловете, които съхранявате в облака

Мисли ли сте върху това какво ще се случи с вашите данни, ако нещо лошо се случи с вашия доставчик на облачна услуга? Повечето услуги не гарантират постоянна наличност или цялост на каченото от вас съдържание при спиране или срив на услугата, деактивиране на профила ви и така нататък. Добре е да сте наясно с това, преди да се доверите без основание на някоя компания.

 

Трябва да сте наясно с това което ще се случи, ако загубите достъп до акаунта си

Добре е да сте наясно какво следва според условията на компанията с вашите данни ако по някаква причина профила ви бъде деактивиран, например защото не сте си платили навреме абонамента. Никой не обича да чете дребния шрифт, но ако планирате да качвате важни документи или снимки в облака, вие трябва да сте сигурни, че знаете какво ще им се случи в случай, че нещо се обърка. 

 

Разберете кой друг има достъп до вашите данни

Според Законът за споделяне и защита на кибернетичното пространство от 2013 година, технологичните компании имат законно право да наблюдават съдържанието, което качваме в облака за да информират правителствата навреме при нужда от различни заплахи и при различни престъпления. Това разбира се, е за добро, ако се използва по предназначение, проблема е когато компаниите доставчици на облачните услуги се ровят във файловете ни, за да продадат тази информация на рекламодателите.

 

Кодирайте данните си на всеки един етап

Важно е URL адресът ви да започва с „https“. В този случай в адресната лента се появява иконата на катинар. Освен това, разберете кой има достъп до криптиращите ключове и какъв вид сигурност използва вашата услуга и проверете дали всичко се криптира или това важи само за определени файлове. Помнете, че ако условията за ползване на дадена облачна услуга не ви удовлетворяват, винаги можете да изберете друга.

 

Приемете истината

Съхранението в облака всъщност не е по-добре защитено, от което и да е друго интернет базирано съдържание. Затова вземете нужните мерки за да гарантирате сигурността си и внимавайте при избора си на доставчик. Не забравяйте да поемете лична отговорност, като например предварително да криптирате данните си, преди да ги качите, да използвате силни пароли, да не качвате файлове от обществен Wi-Fi, и т.н.

 

Вижте 5 неща, които е добре да знаем за хибридните облачни услуги