Впечатляващата популярност на Zoom започна още преди да избухне световната пандемия от коронавирус. Призивите за социална изолация накараха много хора за дълго да останат и работят от домовете си, което допълнително допринесе за високия трафик. 

Само за няколко седмици Zoom се превърна в предпочитана платформа за комуникация за стотици милиони хора по цял свят. След това, обаче възникнаха серия от неочаквани проблеми със сигурността, които създадоха доста неприятности на разработчиците на приложението. 

Някои потребители се оплакаха, че външни хора периодично се присъединяват към разговорите им, като също така стана ясно, че част от трафика на Zoom се пренасочва и обработва от китайски сървъри. Съвсем закономерно това постави сериозни въпроси свързани със сигурността на приложението.

Разработчиците на Zoom реагираха като наеха много експерти и специалисти, които да им помогнат да възстановят оптималната работа на популярната платформа, за да запазят лоялната си база от фенове по цял свят.

 

 

Едно от обещанията, което компанията даде на своите потребители е интеграцията на усъвършенствана система за криптиране на разговорите. Вече знаем, че се работи над тази функционалност, но също, че няма да бъде достъпна за обикновените потребители, а само за премиум акаунтите. 

Zoom също така изразиха увереност, че ще продължат да работят с властите в различните страни и да им съдействат за действия срещу профили, които не спазват правилата на приложението за видеоконференция

Сега разбираме, че е настъпила промяна в плановете на разработчиците, които ще позволяват и на собствениците на безплатни акаунти да се възползват от тази функционалност. Тестовете със системата за криптиране ще започнат до края на юли.

Първоначално функцията ще бъде интегрирана към премиум акаунтите, като обхвата ѝ ще бъде разширен допълнително и към всички регистрирани акаунти. Zoom ще наложат изискването да верифицирате своя телефонен номер с текстово съобщения и други подобни методи, за да използвате функцията на своето устройство. 

 

Още от Digital: Най-добрите алтернативи на Zoom за видео разговори