Zoom са предпочитана платформа за видео комуникация, която обръща специално внимание на сигурността на личните данни на потребителите. Още от началото на пандемията Zoom привлече внушителен брой хора, желаещи да общуват свободно, да провеждат бизнес срещи или онлайн обучения.

Разработчиците на мобилното приложение привлякоха външни експерти, които дълго време работиха над ъпдейт, който подобрява сигурността на потребителите. Това се случи в отговор на някои уязвимости, които в началото на годината затрудняваха работата със Zoom. Въпросната актуализация вече предпазва стотиците милиони потребителите на приложението за видеоконференция.

Компанията също така потвърди през юни, че се работи над "End-To-END Encryption" (E2EE) система за криптиране на информацията, която да гарантира оптималната сигурност на клиентите не Zoom. Tази полезна функция също така ще може да се използва дори в разговорите с максимум 200 участника, което е подходящо за нуждите на повечето бизнес потребители.

Сега разбираме, че компанията е финализирала разработката и е провела всички тестове за безопасност на E2ЕЕ системата.

 

 

Следващата стъпка е разпространението до всички потребителски профили, което започва само след броени дни. Интеграцията на E2EE система ще изостри конкуренцията и ще позволи на Zoom да продължат да бъдат успешни спрямо популярни продукти като Microsoft Teams и Google Meet.

Функцията за пълно криптиране на комуникацията няма да бъде активирана по подразбиране и ще се наложи да го направите ръчно. Първоначално ще е нужно преди всеки разговор да включвате E2EE, но вероятно това ограничение ще бъде отстранено в предстоящ ъдпдейт. Някои от нормалните опции на видео разговорите няма да работят, когато използвате системата за криптиране.

В това число влиза опцията за присъединяване във видеокоференцията преди хоста, но също за транскрипция на живо и запис в облак, съобщава АndroidAuthority. Социални функции като Breakout Rooms, Polling и Meeting Reactions също няма да са налични, когато използват E2EE. Официалното разпространение на ъпдейта стартира до броени дни, което значи, че в кратки срокове функцията ще е налична за всички потребители.

 

Още от Digital: 6 забавни неща, които можем да правим в Zoom