Собствениците на смартфони с Android имат достъп до най-разнообразната колекция от мобилни приложения. Google Play използва и най-добрите софтуерни технологии, с които предпазва потребителите от зловреден софтуер. Филтрите на Google успяват да се справят с над 99% от всички заплахи.

През последният месец бяха докладвани множество случаи на мобилни приложения, които блокират екрана на устройствата. В това число и някои от най-важните заглавия на Google, сред които Gmail. Ситуацията предизвика реакцията на компанията, която започна самостоятелни разследвания.

В крайна сметка причината за проблемите с крашване на приложенията е ъпдейт на Android System WebView. Актуализацията не е била завършена и наличието на бъг е блокирал работата на много устройства в различни региони по цял свят. Временното решение е деинсталирането на ъпдейта в WebView от менюто със системни настройки.

Google вече са готови с официален пач, който възстановява нормалната работа на Android и екосистемата от мобилни приложения в Google Play, съобщава AndroidAuthority.

 

 

Tехнологичният гигант не само е отстранил недостатъка довел до неприятният проблем, но също така иска да се увери, че ситуацията няма да се повтори. Google са разработили подобрения в WebView, включително и новата функция Safe Mode. Самото наименование подсказва, че с тази интеграция ще се предотвратяват бъдещи блокирания на приложенията по този начин.

На практика WebView Safe Modе ще активира по-стабилна версия, която е проверeна за недостатъци и работи оптимално. Настоящите ъпдейти вече се разпространяват  в приложението Android System WebView и браузъра Google Chrome. Този важен компонент от операционната система се грижи за възпроизвеждането на уеб съдържание.

Софтуерните инженери от Google Workspace екипа продължават да тестват допълнителни функции, с които да гарантират още по-плавна работа на Android.

 

Oще от Digital: Как да изтегляме приложения без да използваме Google Play