Google Safe Browsing представлява пакет от инструменти, които предпазват потребителите в интернет вече в продължение на десетилетие. Компанията реши да разкрие повече детайли за популярността на тази функция, за да отбележи подобаващо навършването на 10 години от нейната премиера. Според официалните данни днес Google Safe Browsing платформата ежедневно гарантира сигурността на над 3 млрд. устройства. Това е впечатляващо постижение, тъй като представлява почти половината световно население. 

 

Идеята на Safe Browsing е да информира потребителите, когато се изправени пред възможността да посетят уеб сайт, който излага на риск сигурността им. Когато това се случи Google им показва съобщение, с което ги информира за евентуалните заплахи, предаде DigitalTrends. Така компанията предпазва много хора от посещаването на страница, която разпространява фишинг атаки или зловреден софтуер. Safe Browsing се грижи за начина, по който се синхронизират личните ни данни между различните устройства, които притежаваме.

 

Системата на Google е толкова ефективна, че много други компании като Apple, Amazon и Snapchat също я използват с идеята да предпазят своите потребители. Софтуерните инженери на компанията тестват нови алгоритми с изкуствен интелект, които да превърнат Safe Browsing в още по-полезна функция за всички потребители. Въпрос на време е да проследим как ще се подобряват нейните възможности, но е важно да знаем, че Google са се ангажирали сериозно с идеята да я направят в достатъчно ефективен инструмент, който да ни предпазва в интернет.

 

Вижте защо Google считат, че търсачката им е потенциално опасен уеб сайт