Google Lens е инструмент, който позволява да сканираме различни обекти с камерата и да получаваме разнообразна информация за тях. Така например можем да разберем какъв вид е дадено растениe или да научим повече детайли за архитектурни обекти и др. Google Lens предлага и опция да заснемете бизнес карта и смартфона автоматично да създаде контакт в списъка ви със съответната информация, Досега, обаче тази полезна функционалност беше налична единствено за устройствата Pixel.

 

 

Google възнамеряват да премахнат това ограничение и вече започнаха да разпространяват ъпдейт, който ще позволи на всички собственици на смартфони с Аndroid да използват Lens. За да го направят е необходимо да инсталират последната версия на приложението Google Photos, информира TheVerge. Компанията уточни, че при някои модели на производителите функцията ще може да се активира и от услугата Google Assistant, като интеграцията ще е факт до "няколко седмици". Очаква се и iOS версия на Google Lens.

 

Новата функция използва алгоритми с машинно обучение, за да разпознава и разбира какво вижда пред себе си и да предоставя актуална информация за самите обекти.  Функцията е подходяща още за сканиране на постери, корици на книги и албуми. Ако искате да проверите дали Google Lens е достъпна за вас трябва да отворите Google Photos и да кликнете върху дадена снимка. В средната част на изображението трябва да има нова Google Lens икона, от която можете да разберете повече за обекта, който сте снимали.

 

 

Вижте най-добрите Аndroid приложения за камерата на смартфона