Google Lens е иновативна функция, която бе представена през лятото и определена като бъдещето на търсенето в интернет. Благодарение на нея потребителите могат да заснемат даден обект с камерата на смартфона и автоматично да извършат търсен в интернет и да разберат повече за него. Така например има как да разберете какъв вид е дадено цвете или да разберете автора на средновековна картина, както и кой е изобразен на даден портрет. Google Lens използва комбинация от изкуствен интелект и добавена реалност

 

В случая идеята е да оставите камерата и Google да ви кажат какво виждат пред очите си, дори ако не можете сами да опишете обектите пред себе си. Функцията е изключително полезна, но твърде малък брой хора могат да я използват на своите устройства. В момента Google Lens продължава да е налична единствено за смартфоните Pixel, информира PhoneArena. Последните данни на анализатори от IDC разкриват, че едва 3.9 млн. модела от тази серия са продадени на пазара през календарната 2017г. 

 

 

От компанията смятат да отстранят този проблем и в следващите месеци ще позволят и смартфоните на другите производители да работят с Google Lens. Първоначално функцията ще бъде ограничена единствено до английски език и ще може да се използва на устройствата на Samsung, LG, Sony, Nokia, Huawei и др. В заключение ще отбележим, че Google Lens включва интеграция на Google Assistant, което позволява по-бързо да обработва заявките на потребителите. 

 

Вижте десет полезни Android приложения, които може би не знаете