Google са установили контакти с водещи производители на автомобили и разработват смарт решение, което ще допълни функциите на Android. В проекта участват експерти на BMW, GM, Honda, Hyundai, Volkswagen и др. Основната цел е създаването на умна система за отключване на вратите и стартиране на автомобилите, директно от екрана на смартфоните.

Системата за дигитални ключове на Google ще стане част от Android 12. Това е нова версия на операционната система, която ще бъде представена през есента. Много функционалности, над които работи компанията ще бъдат допълнени и от възможност за взаимодействаме с автомoбилите.

Функцията ще използва Ultra-Wideband (UWB) технологията за радиопредаване, при която сензора може да определи посоката на сигнала и да функционира като миниатюрен радар. По този начин се подпомага антената на смартфоните в намирането и идентифицирането на обекти, оборудвани с UWB предаватели.

В конкретният случай потребителите ще могат да отключват и заключват автомобилите без дори да се налага да вадят мобилните устройства от джобовете си.

 

 

Дигиталните ключове ще се възползват от предимствата на NFC технологията, като потребителите ще могат да споделят виртуални копия с приятели или членове на семейството. Единственото действие, което е необходимо изисква да насочите смартфона към вратата на автомобилите, за да направите отключването.

Връзката се осъществява с помощта на сензор, който е вграден в рамката на вратата. Google искат да предложат свободен достъп до новата функционалност на производителите на автомобили. Огромният брой смартфони с Android ще улеснят и позволят на повече хора да тестват дигиталните ключове в Android 12.

Премиерата ще е през есента, когато официално ще бъде предоставена повече информация за ъпдейтите към настоящите смартфони с Android.

 

Oще от Digital: Какви ще са новостите в Android 12