Виртуалната клавиатура Gboard предлага най-добрите възможности да пишете бързо и удобно текст в мобилните приложения. Постоянните ъпдейти на компанията добавят нови функционалности и улесняват още повече работата на собствениците на смартфони. 

Ако също разчитате на Gboard за ежедневната комуникация е добре да знаете, че интересно подобрение в следващата актуализация на приложението. Още преди няколко седмици компанията спомена, че подготвят премиерата на функция, която ще позволи гласов превод на текстовите съобщения. 

Добрата новина е, че компанията е готова с финалната версия и това е едно от подобренията в Gboard Beta v9.7, съобщава AndroidPolice. Приложението вече предлага Real-Time Transcription и Translation Feature за собствениците на смартфони с Android. На този етап няма информация дали се подготвя оптимизация на функциите за устрoйствата с iOS.

Досега не бе възможно да превеждате и да диктувате текст директно от интерфейса на Gboard, като новия ъпдейт вече го позволява.

 

 

Потребителите, които актуализират смартфоните към последната версия на виртуалната клавиатура ще могат да използват опцията за гласово диктуване, докато превода е активен. Ако използвате Gboard е необходимо да кликнете върху иконата за микрофона и да стартирате записа. 

В този случай ще видите лента за превод в горната част на Gboard. Когато говорите думите ви ще бъдат автоматично преведени на оригиналния език в приложението. Разбира се имате опция да изберете втори език. Важно е да знаете, че функцията за гласово диктуване е оптимизирана ада работи, както със съществуващия интерфейс на Gboard, така и с новата визия на Google Assistant. 

Moже да има кратко забавяне, но това се дължи на факта, че Google едновременно записва и  превежда думите. Добрата новина е, че Gboard поддържа всички езици, които са налични в Google Тranslate, където в момента има ограничения от 200 думи за превод, 

Новият ъпдейт на Gboard вече се разпространява до всички потребители. 

 

Oще от Digital: Google Gboard предлага нови яки емоджита