Хакерите не спират да изненадват експертите по киберсигурност с иновативните методи, с които опитват да компрометират потребителите. През последната година все повече хора използват софтуерни решения за видекомуникация и дистанционно обучение. Така пандемията допринесе за още по-голям брой на кибератаки отчетени през 2020г.

Един от последните трендове сред хакерите е разпространението на рансъмуер вируси. След като подобен софтуер попадне и инфектира компютъра се заключват файловете съхранявани в него. Още по-неприятното е, че трябва да платите откуп, за да възстановите нормалната работа на устройството.

Традиционно плащането се извършва в криптовалута, за да не бъде проследена транзакцията.

 

 

Ако рансъмуер попадне в компютърните системи на компании с голям брой служители това може да предизвика големи щети. За съжаление все повече представители на бизнеса са жертва на подобни атаки. Последният пример е свързан с Fujifilm, които също се оплакаха за неоторизиран достъп до сървърите им, информира CyberScoop.

Японският производител потвърди за проблема, уточнявайки, че са предприети всички необходими мерки, за да се намали влиянието на вируса върху компютърните им системи. Все още не е установен пълния обхват на атаката, която засяга устройства в дружества на Fujifilm по цял свят.

Възстановяването на нормалната работа на компютрите ще изисква време, като в някои бизнес отдели са спрени всички форми на комуникация, включително имейли и телефонни обаждания.

 

Още от Digital: 7 начина да се предпазим от рансъмуер вируси