Lenovo обяви, че Франсоа Борнибу е новият президент на компанията за ЕМЕА (Европа, Близкия Изток и Африка). Борнибу ще встъпи в длъжност на 1 април. Той ще работи под шапката на Лука Роси, който ще продължи да отговаря за ЕМЕА и Латинска Америка.

 

До този момент Борнибу беше вицепрезидент и оперативен мениджър на региона. На новия пост той ще продължи да изпълнява цялостната стратегия на Lenovo за утвърждаване на компанията на този пазар, както и да работи за постигането на трите основни бизнес цели:

 

1. Налагането на Lenovo като основен доставчик на компютри в ЕМЕА; увеличаване ръста и пазарния дял на компанията на пазара с таблети, където в момента Lenovo е на трета позиция.

 

2. Затвърждаване на Lenovo като №3 доставчик в региона при сървърите, сторидж решенията и облачните услуги (Data Center Group) и засилване позициите на компанията като силен играч на този пазар с цялостни решения, включително софтуерни разработки и поддръжка.

 

3. Реализиране на пълното портфолио на Motorola на пазарите в целия регион - във всички ценови категории, с фокус върху следния и високия клас, и налагането на Motorola като топ 3 бранд.

 

“Франсоа познава добре бизнеса в EMEA и работи с отдаденост за утвърждаването на Lenovo на пазар, изпълнен с огромни предизвикателства. Резултатите, които постига, са впечатляващи. Заедно изградихме стабилна основа. Като прибавим към това неговите лидерски качества и огромен опит, можем да сме сигурни, че Lenovo ще продължи да реализира успешно своите цели и амбиции”, коментира Лука Роси.

 

Франсоа Борнибу изпълнява ключова роля за успеха на Lenovo в ЕМЕА от първия си ден като оперативен мениджър в компанията през 2012 г. Благодарение на неговите усилия компанията е удвоила пазарния си дял в компютърния бизнес - от 10% на 21,1% и в момента е №2 доставчик в региона, съвсем близо до първата позиция.  

 

С активните си действия той допринася за успешната трансформация на компанията след придобиването на Medion и Motorola и утвърждаването на Lenovo като водеща технологична компания. Той е член на глобалния лидерски екип на Lenovo.

 

Преди да се присъедини към екипа на Lenovo, той е бил в мениджърските екипи на редица международни компании - бил е вицепрезидент и генерален мениджър на Nokia във Франция и Бенелюкс, президент на Palm за ЕМЕА, вицепрезидент на HP за Източна Европа и Африка и вицепрезидент на Compaq за ЕМЕА.  

 

Франсоа Борнибу има бакалавърска степен по електроника от Висшето училище по електроника и микротехнологии в Безансон и магистърска степен от Френския институт по администрация и управление.