ЕС продължават да бъдат изключително стриктни в опазването на гражданските свободи и интереси на потребителите на континента. Антитръстовите органи наложиха редица финансови санкции на големите компании и продължават да ги разследват за различни нарушения. Само преди дни ви съобщихме. че френските регулатори обмислят да глобят Apple заради нелоялни бизнес практики, а сега разбираме, че санкцията е факт и в е размер на €1.2 млрд.

 

Конкретното обвинение е за създаване на нелоялна конкуренция по отношение на мрежата от дистрибутори и търговски партньори на Apple на континента. Така компанията си спечелва предимство като например принуждава премиум прекупвачите на дребно да приемат цените, начислени на базата на същите ставки на същия продукт в Калифорния или интернет. По този начин крайният потребител е принуден да плати доста повече.

 

Технологичният гигант си е партнирал с Tech Data и Ingram Micro в поддържането на монополна мрежа от търговци на дребно в ЕС. Това нарушава законодателството и е причина двете компании да бъдат глобени със съответно €76 и €63 млн. Френските регулатори ще продължат да следят Apple за агресивно поведение, което може да навреди на естествената конкуренция в сегмента на потребителска електроника в ЕС.

 

Още от Digital: Apple патентоваха технология, която да спре външни хора да надничат в дисплея на iPhone