Foxconn е тайвански производител, който сглобява мобилните устройства на най-популярните брандове в сегмента на смартфони. Apple са един от най-големите им клиенти, като iPhone е водещ източник на приходи за Foxconn. 

Съвместното им сътрудничество ще продължи с пълна сила в следващите години. Още преди няколко месеца Apple поискаха от своя партньор да измести част от продукцията извън Китай.

По този начин технологичният гигант иска да си гарантира достатъчно гъвкавост, в случай, че отношенията между американското и китайското правителство продължат да се влошават. В момента около 20% от смартфоните им се произвеждат в Индия.

Следващата стъпка е Foxconn да разширят допълително производствения капацитет на съоръжението, което е локализирано в близост до Сриперумбудур. За да се реализира тази идея е планирана внушителна инвестиция на Apple в размер на $1 млрд., съобщава GizChina. 

Очаква се разширяването на фабриката да допринесе за откриването на над 6000 нови работни места и така да подпомогне местната икономика в този район.


 

Изграждането на допълнителния производствен капацитет ще отнеме между две и три години. Аpple запазват правото да изместят повече от продукцията на смартфоните си в страната, ако проблемите с Китай ексалират. 

Настоящата инвестиция също така има важно значение за Foxconn, които си гарантират, че ще продължат да генерират приходи от производството на iPhone в дългосрочен план. В допълнение към това се ускорява продукцията на предстоящите смартфони на Appple, които ще видим през есента. 

Вече са стартирали разговори в Индия да започнат да се произвеждат повече модели на компанията, a не само iPhone XR и iPhone SE, които са бюджетни устройства. Любопитна подробност е, че Apple генерират между 1% и 2% от продажбите в Индия, но въпреки това притежава 62.7% от премиум сегмента. 

Инвестицията във Foxconn може да позволи на компанията да стават още по-предпочитан избор за потребителите в многолюдната страна. Това може да има важно значение за Apple, тъй като Индия са втория най-голям пазара на смартфони в света. 

 

Още от Digital: Apple мести 20% от производството на iPhone от Китай в Индия