Хакерите непрестанно усъвършенстват своите методи, с които излагат на риск потребителите. Фишинг атаките и  програмите за разбиване на пароли не са единствените заплахи, които крие уеб пространството. През последните години се забелязва развитието на още една тревожна тенденция и това са рансъмуер вирусите. Този метод става все по-популярно средство за компрометиране на потребителите, тъй като е свързан с директна финансова изгода.

Рансъмуера представлява вирус, който след като инфектира устройството блокира началния екран и не позволява да отворите информацията, която се съхранява на хардуера. Вместо това виждате на дисплея съобщение, което ви информира, че сте хакнати и сума, която трябва да платите, за да върнете обратно контрола над своя компютър. В определени случаи това може да доведе до сериозни проблеми и изтичане на информация на много хора.

Това е причината рансъмуер вирусите да се използват масово от хакерите за атаки срещу големи корпорации и представители на бизнеса. Ако плановете им се реализират това може да е свързано с генерирането на сериозна печалба.

 

 

От началото на годината досега се забелязва ръст в атаките с рансъмуер. Така например вече ви съобщихме, че Garmin са платили милиони долари заради рансъмуер атака. През последните месеци и други компании станаха жертва на нападения от този тип. Още през август разбрахме, че хакери откраднаха 10ТВ снимки и информация от Canon.

Всичко това показва нагледно колко неприятни са рансъмуер вирусите. Сега разбираме, че още едно водещо име в технологичната индустрия е станало жертва на рансъмуер. От Digitimes съобщават, че подобно кибернападение е реализирано над компютърните системи на Foxconn, които са един от най-големите партньори на Apple.

Toва се е случило в производствено съоръжение на тайванския производител, което се намира в Мексико. Разследването вече е приключило и засегнатите устройства отново работят на пълни обороти. Foxconn са отказали да платят сума в размер на $34.5 млн. в биткойни, за да премахната рансъмуера.

Все пак компанията уверява, че не е засегната финансова информация, както и ежедневната работа на съоръжението.

 

Още от Digital: Foxconn ще инвестира $1 млрд., за да увеличи производството на iPhone в Индия