Foxconn е един от най-големите производители на мобилни устройства, който е най-известен с това, че сглобява популярните iPhone и iPad модели, както и на други от най-продавани смартфони и таблети в индустрията. Последният доклад на TheWallStreetJournal ни разкрива, че компанията вече е отправила официална оферта за купуването на японския бранд Sharp. Според изтеклите данни Foxconn са предложили сума от $5.3 млрд., за да придобият пълен контрол над изпитващия все по-сериозни проблеми производител.

 

Все пак Foxconn не е единствения евентуален купувач на Sharp, тъй като ще трябва да преодолее конкуренцията на инвестиционният фонд Innovation Network Corp. of Japan (INCJ), който се контролира от японското правителство. Тяхното предложение, обаче е доста по-ниско като стойност, тъй като те планират собствена оферта от $2.5 млрд., което е над два пъти по-малка сума. Sharp произвеждат дисплеи за мобилни устройства на много популярни брандове, сред които и продуктите на Apple, като предлага и собствена линия от телевизори, но отчете оперативна загуба от $215 млн. през последните шест месеца.

 

Tрябва да отбележим, че Foxconn още преди три години проявиха желание да купят 10% от Sharp, но постоянния спад в акциите на компанията сложи край на тази идея. Много е важно да уточним, че бъдещия купувач на японския производител е необходимо да изплати дългове в размер на $4.4 млрд. през месец март, което със сигурност ще се отрази на цената на сделката. Очаква се Sharp да разкрият повече детайли за евентуалното придобиване на 4 февруари, когато ще обяви на инвеститорите си финансовите си резултати от последното тримесечие.

 

Вижте iPhone 7 ще има 5.5-инчов дисплей, 3GB RAM и водоустойчиво покритие