Oрганизаторите на най-популярната автомобилна надпревара в света разкриха амбициозните си планове да променят Formula 1. Впечатляващата инициатива на FIA предвижда състезанията в календара на F1 да отделят нулеви вредни емисии в атмосферата до 2030г. В това число влизат не само болидите, но също автомобилите за сигурност и другите превозни средства използвани за нормалното провеждане на състезанията. Отборите могат да покрият новите изисквания по разнообразни начини, твърдят още от FIA.

 

Инженерите могат да експериментират с нови композитни материали, както и с подобряване на сегашните системи за безопасност и възстановяване на енергия. Еволюцията на хибридните двигатели, които сега се използват в болидите също ще има ключова цел за проекта. Част от идеите, които се обсъждат включват употребата на устойчиви горива, които не генерират емисии, тъй като отделят толкова въглерод, колкото усвояват. Изискванията ще обхванат всички съоръжения и фабрики на отборите.

 

 

От FIA разкриха, че ще използват "ултраефективна логистика, която ще гарантира, че офисите, фабриките и другите съоръжения използват на 100% възобновяема енергия". Посетителите на състезанията също така ще имат възможност да рециклират своите отпадъци, като ще бъдат премахнати пластмасовите продукти за еднократна употреба. Това ще се случи до 2025г., съобщава BBC. Още от следващата година влиза в сила изискването болидите във Formula 1 да използват гориво, което има поне 10% съдържание на био компоненти.

 

Още от Digital: Най-добрите Android приложения и игри за Formula 1