Организаторите на най-популярното автомобилно състезание в света също се оказаха принудени да променят сериозно своя календар за новия сезон. Обстановката предизвикана от коронавируса вече отложи планираното Гран При на Австралия. Това трябваше да бъде първото състезание от календара на Формула 1 за следващия сезон.

Причината за отмяната на надпреварата на една от класическите писти е свързана с положителна проба на служител от екипа на Mclaren F1 отбора. Добрата новина е, че въпросният човек вече е напълно здрав, но желанието за да се предотврати разпространението на COVID-19 доведе до отмяна на Гран При на Австралия.

Всъщност първоначалната дата за състезанието бе 21 март и щеше да отбележим навършването на 25 години, откакто "Албърт Парк" е домакин на австралийския старт в календара на Формула 1. Друго култово състезание също няма да се проведе през тази година и това е Гран При на Монако, което винаги е голяма атракция за феновете. Това бе потвърдено вече от Automobile Club de Monaco.

 

 

След няколко поредни забавяния и отмяна на редица състезания най-накрая разбираме и кога реално може да стартира новия сезон във Формула 1. Информацията бе потвърдена от главния изпълнителен директор на F1, Чейс Кери. От думите му разбираме, че датата за подновяване на сезона е избрана и това е 5 юли. Ако всичко върви по план тогава ще се проведе Гран при на Австрия.

За да се гарантира максимална сигурност, обаче на трибуните няма да бъдат допускани никакви зрители. Първоначално това ограничение ще е само за първите състезания от календара, като ще се продължи да се следи отблизо ситуацията с COVID-19.

Предвидените надпревари за юли август и септември ще пренесат битките от Формула 1 на пистите в Европа. След това състезанията ще се изместят в Азия и САЩ. Последните от тях ще са през декември, като общия им брой за сезона вероятно ще варира между 15 и 18.

Остава да видим дали този път няма да има промяна и F1 ще се реализират планираните надпревари по настоящия график.

 

Още от Digital: Най-добрите Android приложения и игри за Formula 1