Приложенията са най-важната функционалност на смартфоните и ни предлагат неподозирани възможности за забавление, гледане на мултимедия и комуникация с любимите хора.

Световната пандемия ни накара за продължително време да си стоим вкъщи и въведе промени в социални концепции, за които не си бяхме представяли.

В момента най-бързият, удобния, лесния и сигурен начин да общувате с важните за вас хора е с приложения за видеоконференция.

Skype от години е една от най-предпочитаните платформи за тази цел сред потребителите.

Ако и вие използвате това приложение за общуване с любимите хора е добре да знаете, че трябва да бъдете много внимателни.

Нов доклад на експерти по сигурността от Cofense Phishing Defense Center (PDС) разкриват, че хакерите вече са стартирали мащабна кампания, която заплашва сигурността на потребителите на приложението. 

Големият интерес е провокиран от популярността и факта, че е предпочитана дестинация за комуниация от бизнес потребителите.

Любопитното е, че настоящите атаки включваат и имейлите на засегнатите акаунти, така че обърнете специално внимание на входящата си кореспонденция, за да се предпазите.

 

 

Киберпрестъпниците използват легитимни имейл адреси, които се представят за легитимни съобщения от Skype. По този начин подмамват хората да кликнат да видят какво имат да им кажат от Microsoft.

Крайната цел, обаче не е нова промоция, а схема за копиране на личните ви данни за логин в приложението. Сегашната ситуация и големия брой хора, които комуникират онлайн допълнително активизира хакерите.

Много потребители дори няма да обърнат внимание, че имейла, който са получили е от нелегитимен Skype адрес или подател със сходно име.

Ако изберете подобна връзка ще бъдете пренасочени към сайт, който изглежда сходен с легитимния, но е създаден да копира личната ви информация.

Тази информация е притеснителна, тъй като може лесно да ви изложи на риск, но също и като доказателство, че Skype се превръща в по-сериозна заплаха за хакерите.

На този етап е най-добре да внимавате какви линкове отваряте от своите устройства и респективно имейлите си, за да се предпазите от подобни проблеми. докато общувате с любимите си хора.

 

Още от Digital: Най-добрите безплатни приложения за видеоконферентни връзки по време на COVID-19