За коронавирус се съобщава за първи път на СЗО на 31 декември, като китайските изследователи свързват заболяването с вируса на коронавирусното семейство, което включва също смъртоносната SARS и респираторния синдром MERS.

 

Онова, което се знае за заразените с коронавирус е, че проявяват симптоми, подобни на пневмония, включително треска, кашлица и задух.


Повечето правителства по света в момента поддържат позицията, че общественият риск от коронавирус в техните страни е нисък. Д-р Нанси Месонние, директор на Националния център за имунизация и респираторни заболявания в САЩ обаче предупреждава, че световната общественост – в това число образователните институции и бизнеса – трябва да се подготвят за потенциална пандемия.

„Въпросът не е в това дали подобно нещо ще се случи в някоя страна. Въпросът е в това кога ще се случи и дали хората са подготвени.“, споделя Месонние пред журналисти през изиналата седмица. „Според мен, подготовката се налага от факта, че такава пандемия може да се окаже нещо лошо за хората.“

Месонние споделя, че в момента в САЩ, здравните служители са фокусирани върху забавянето и минимизирането на разпространението на вируса, но според нея, ако той може да започне да се разрпостранява с големи темпове, неговото спиране би било невъзможно.

 

Как тази информация се отразява на финансовите пазара?

 

От ZDNet ни информират, че финансовите пазари остават на ръба на фона на страховете от глобалната пандемия. Според данните, DOW Industrial се е сринал и възстановил няколко пъти през последните няколко седмици, а китайските акции са паднали след новината за разрастването на огнището на коронавируса.

Отделни технологични компании също съобщават за несигурност около китайския пазар и въздействието на коронавируса, по-специално що се отнася до по-широката верига за доставки на технологии, а Apple отбелязва в своите финансови резултати за първото тримесечие, че епидемията от коронавирус в Китай нарушава операциите им. Очевидно положението е доста влошено, тъй като информацията от технологичният гигант е, че Apple ще пропуснат оповестяване на прогнози за второто тримесечие поради продължаващото въздействие на вируса. От компанията на Тим Кук заявиха, че епидемията е засегнала веригата за доставки на iPhone и е намалила търсенето в Китай след временното затваряне на магазините в региона, а фабриките също работят с нарушен ритъм на производство в цялата страна.

„Въпреки че нашите центрове за производство на iPhone се намират извън провинция Хубей и те работят отново, темповете на работа са много по-малки, отколкото очаквахме“, заявиха от Apple. „Очевидно е, че това ще доведе до временен недостиг на доставки за iPhone, което на свой ред ще се отрази негативно на нашите приходи от продажби по света.“


Междувременно, Microsoft заявиха през изминалата седмица, че приходите от продажбите на устройствата Surface и печалбите от партньорите продаващи Windows ще бъдат по-малки от планираните, тъй като китайската верига за доставки „се връща към нормални операции с по-бавни темпове, отколкото се очакваше“ поради коронавируса.

В допълнение, коронавирусът наруши значително ежегодните събития в технологичната индустрия. Както е известно, Мобилният световен конгрес на GSMA (MWC) беше отменен поради опасения от коронавирус, DEF CON China беше спрян, а Facebook отмени годишната си конференция за разработчици F8 в Сан Хосе.

 

Очевидно е, че пораженията от коронавируса до момента са довели финансовите пазари на ръба , а една възможна пандемия може да предизвика сериозен трус, последствията от който са неизвестни.

 

Вижте LG затвориха фабрика за производство на дисплеи заради коронавируса