В това свое ревю екипът на Digital.bg ще ви покаже един интересен бюджетен смартфон, чиято ниска цена го прави чудесна идея за подарък за някой от предстоящите празници. Но дали само цената е определяща в случая, какво ни хареса във FiGi G6 и какво не – предстои да разберете в следващите редове

 

 

Това е втори смартфон на марката FiGi, който тестваме и вече знаем, че богатата съпътстваща окомплектовка е характерна за нея, въпреки ниската му цена на устройствата. В кутията намираме зарядно, кабел за пренос на данни, стерео слушалки с Hans-free, стъклен протектор за дисплея и прозрачен силиконов кейс. Малък жест на внимание, който ни спестява време и пари за покупка на аксесоарите.  А и не е изключено още първия ден да изпуснете телефона си, като с тази защита, шансът да оцелее е по-голям. Дано не се случва, но все пак.

 

 

Дизайнът на FiGi G6 е елегантен и изчистен, преобладаващи са заоблените форми, като гърбът преминава плавно в периферията. Макар и отделни компоненти, те са в един свят, като в долната част гърбът прелива от тъмно лилаво към черно. В търговската мрежа можете да попаднете и на вариант със синьо. Корпусът събира пръстови отпечатъци, но защото е гланциран, а и с тези цветове, отпечатъците не се виждат и не дразнят толкова, както ако гърбът беше матиран и черен. Телефонът е удобен за държане в ръка хоризонтално и вертикално. Единствено когато го държите хоризонтално, внимавайте да не запушите решетката на високоговорителя с длан. Нашият съвет е да държите телефона така – с решетката на дясно.

 

 

В срещуположната горна част се намират 3.5мм аудио жак и microUSB порта за зареждане и пренос на данни. В дясно са бутонът за активиране и курсорът за звука. Гърбът на FiGi G6 се сваля, като под него ни се разкрива достъп до слотове за 2 SIM карти и microSD памет. Неудобство е, че за да ги поставите, трябва да свалите батерията и да рестартирате телефона, но пък това се компансира от факта, че слотовете са самостоятелни, а не един хибриден. Така добавяйки допълнителна памет, няма да се лишите от едната 4G SIM.  

 

 

Дисплеят на FiGi G6 е IPS LCD с 5.99" диагонал и резолюция 960x480 пиксела. Съотнощението на страните му е 18:9. Цветовете му са стандартни, а яркостта – доста над средностатистическата. В резултат, дисплеят е добре видим, дори директно към него да сме насочили лампа, респективно ще е добре видим и когато го гледаме навън под слънчева светлина. От настройки, можете да активирате “Night Light” режим, който прави белият цвят по-жълтеникав и по този начин щади очите ви, когато работите с дисплея на тъмно.

 

 

Хардуерът на FiGi G6 е поверен в ръцете на 64-битов процесор Mediatek MT6739 с 4 ядра и 1.3GHz тактова честота. Партнират му GPU PowerVR GE8100 и 2GB RAM памет. Вградената памет е 16GB. Не очаквайте чудеса от въпросната конфигурация, това е по-скоро стандартен хардуер, който ще ви върши чудесна работа за стандартни цели като браузване, социални мрежи, месинджър, игра на по-леки игри, че дори и за някои по-тежки, но на минимална графика.  Докато тествахме FiGi G6 не се сблъскахме с някакви съществени хардуерни проблеми или забиване.

 

 

Тук разбира се важен фактор е и адекватно подбраният софтуер, който е поверен на Android 9.0 Pie. Ориентирането в менюто става лесни, като в него откриваме различни интересни екстри, като например подобряващата работата на хардуера DuraSpeed. В раздела „Smart FiGi“ имаме възможност да активираме „Intelligent Sense“ и „Gesture Control“, който ни позволява с бързи команди да правим скрийншот, да регулираме силата на звука или да заключваме дисплея.

 

 

FiGi G6 има две камери върху гърба си, като сензорите са 8MP+0.3MP. С помощта на втория можете да правите снимки с „ефект Боке“, при които фона е размазан, а обекта на преден план стои на фокус. Дефокусираната зона може да се регулира с тази скала. О оранжевото меню можете да активирате още Beauty ефекта с помощта на който лицето в кадър се разкрасява.

 

 

Функцията е активна и при предната 5MP камера. Имате възможност да правите различни настройки преди да реализирате кадрите си в стандартен режим, а можете да коригирате и вече направените снимки.

 

FiGi G6 се захранва от Li-ion батерия с 2800mAh заряд, който му е достатъчен за около 2 дни комбинирана работа с едно зареждане. Колко точно струва смартфона към момента в който гледате това видео ревю, можете да разберете като посетите официалният сайт на вносителя на марката в България – Smartfonix.com