Google постоянно експериментират с нови функции, които да премахнат възможността зловредния приложения да попаднат в Google Play. Сигурността ще продължи да бъде водещ акцент в стратегията на компанията, но за съжаление не е единствения проблем на популярния онлайн магазин. Ново проучване на специалисти на University of Sydney и CSIRO Data61 разкрива наличието на 2040 фалшиви копия на някои от най-популярните мобилни приложения и игри в Google Play, съобщава TalkAndroid.

 

Много от тях разпространяват зловреден софтуер и вируси. Целият експеримент обхваща над 1 милион заглавия и е проведено за период от две години. Учените използват невронни мрежи, които търсят сходства между имената и начина, по който изглеждат иконите на легитимния софтуер. Кратка проверка показва наличието на почти 50 хил. копия на не повече от 10 хил. популярни игри и приложения в онлайн магазина на Android. Сред най-копираните имена са Теmple Run, Hill Climb Racing и Free Flow.

 

 

Използването на различни антивирусни програми успява да засече 7246 от фалшивите приложения. Все пак изследователите категоризират 2040 от тях като "потенциално опасни". Проучването им очертава по най-добър начин колко сериозен е проблема с нелегитимните копия на популярни игри и приложения в Google Play. Компанията има все по-стриктни правила за ъплоуд приложения в своя онлайн магазин, но изглежда и тези мерки все още не успяват да постигнат желаните от Google и всички потребители успешни резултати.

 

Oще от Digital: Как да изтегляме приложения, които вече ги няма в Google Play или в App Store