Мicrosoft спират официално поддръжката за Windows 7 в началото на следващата година. Това е само една от причините много потребители постоянно да актуализират своите компютри към Windows 10. По този начин могат да получат последните софтуерни актуализации и да защитени срещу последните заплахи в интернет. Специалисти от Trustwave предупреждават, че подобна практика крие много неподозирани рискове за потребителите. Хакерите използват нов метод, за да достигнат до личните данни на собствениците на устройства с Windows, съобщава TechSpot.

 

Оказва се, че много хора получават имейли, които ги подканват да инсталират последния ъпдейт на компютъра. Съобщенията са съпроводени с текста "Install Latest Microsoft Windows Update Now" или "Critical Microsoft Windows Update" Любопитен факт е, че съобщенията включват само един ред текст, като първите две букви са главни. Самите потребители са подканени да кликнат върху прикачен файл, за да инсталират актуализацията. Въпреки, че разширението на файла е ".JPG" всъщност представлява ".NET" документ, който изтегля зловреден софтуер на устройството.

 

 

Oще по-неприятното е, че става въпрос за рансъмуер. Това е вирус, който блокира достъпа до инфектирания компютър и подканва собствениците да платят пари. В конкретния случай става въпрос за $500, които им гарантират, че отново ще имат достъп до файловете в устройството. Със сигурност трябва да бъдете много внимателни, тъй като подобни заплахи могат да ви създадат множество проблеми. В заключение ще ви припомним, че е доста неподходящо да кликвате върху непознати линкове, които получавате в своя имейл.

 

Oще от Digital: 7 начина да се предпазим от рансъмуер вируси