Видео картите от премиум сегмента могат трудно да се открият онлайн или в търговските вериги по цял свят. Специфичната ситуация в индустрията и недостига на компоненти ще продължат поне до края на 2021г. Причините за ограниченията в световните доставки на хардуер са многобройни и обхващат все повече технологични сектори.

Стагнацията се превръща в предпоставка за редица негативни практики, които задълбочават проблемите. Презапасяването с хардуер, който може дори да не достигне до пазарите предизвика сериозни опасения, но разпространението на фалшиви видео карти може да се превърне в още по-внушителен проблем.

Някои производители, които нямат достатъчно висока репутация предлагат продукти, които изглеждат като копия на търсени модели, като например NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti. Най-големият проблем на тази практика е, че много трудно може да забележите, че хардуера не е създаден от легитимен производители.

 

 

Водещите производители като Asus, Acer, MSI и др. използват собствени практики, с които да гарантират оптималното качество на своята продукция. Крайният потребител, обаче няма как да разбере дали наистина GPU модулите, които си купува са легитимни. Ако попаднете на некачествен хардуер е възможно да се стигне до необичайно загряване или друга неипзравност, която да преизвика техническа неизправност.

Хакерите също биха могли да се възползват като опитат да разпространят зловреден софтуер, с който да инфектират голям брой устройства. Купуването на хардуер от онлайн магазини различни от Best Buy, Amazon, Newegg дори може да доведе до копиране на информация за банкови карти и други лични данни.

Бъдете много внимателни, ако планирате покупката на нов хардуер в следващите тримесечия, за да се предпазите от различните измани онлайн.

 

Още от Digital: Недостигът на чипове в индустрията ще продължи до 2023г., според TSMC