Facebook проявяват интерес към възможността да станат водещ фактор в пазара на криптовалути. Компанията експериментира с Blockchain технологията и смята да създаде конкурент на биткойн и етереум. Наличието на собствена криптовалута би позволило на 2 млрд. потребители още по-лесно да извършват мобилни плащания и да изпращат пари на приятелите си. Facebook са сформирали специален екип, който от седмици работи изцяло над този проект и е ръководен от досегашния шеф на Messenger дивизията, Дейвид Маркус, предаде Endagdet.

 

 

Криптовалутата на Facebook ще бъде отворена за други платформи и компанията вече е инвестирала солидни средства, за да я превърне в реалност. Ако социалната мрежа наистина въведе собствена валута за плащане онлайн това може да се превърне във сериозен източник на приходи. Oгромната потребителска база и възможности на Facebook са сериозна предпоставка за създаването на "най-достъпната" криптовалута в индустрията. Някои анализатори виждат в технологията Blockchain ефективно решение на много проблеми на социалната мрежа.

 

Ръководеният от Дейвид Маркус екип ще експериментира с различни идеи и възможни приложения на технологията в опита да създаде криптовалута, която да се превърне в най-популярното и глобално средство за плащане в интернет. Шефът на Facebook също многократно намекна, че е изключително любопитен от възможностите, които Blockchain и криптовалутите предлагат. Компанията със сигурност няма да прибързва и ще си осигури необходимото време преди да представи официално подобен продукт, но интересът им към криптовалутите определено е доста интересен.

 

Още от Digital: Най-добрият софтуер за копаене на биткойни