Facebook е онлайн платформа, която промени изцяло идеята ни за начина, по който се разпространява информация. Социалната мрежа предлага много функции, но вероятно класическите символи си остават Like бутона и секцията за коментари. Ново решение на Съда на Европейските общности може да промени начина, по който работи един от тези ключови елементи на Facebook на територията на ЕС. Съгласно разпоредбата вече ще могат да бъдат изтривани коментари

 

Това ще може да става, ако постовете са обидни или нарушават законовите норми на континента, предаде Engadget. Решението е важно, тъй като може да послужи като правна основа за бъдещи спорове от този тип, но също също така се превърне в инструмент, с който правителствата да въвеждат цензура в интернет. Това е съдебното решение в дело, което е заведено срещу Facebook от Ева Главишинг-Пиешенк, която е бивш политик и е свързан с изтриване на коментар от личния ѝ профил.

 

 

Всъщност тя се опитва да премахне пост, съдържащ клевети от Facebook профила си, тъй като е видим за всичка и така оронва нейния престиж. Отсъждането в полза на Ева Главишинг-Пиешенк означава, че за в бъдеще Facebook ще трябва да премахва материали, които са обявени за незаконни от международното право. Коментарите ще се изтриват в съответната държава, като достъпа до това съдържание ще бъде ограничен в цял свят. Facebook, обаче няма да носят пряка отговорност за следенето на подобни публикации.

 

Oще от Digital: 6 лесни начина да направим Facebook профила си по-сигурен