Facebook отдавна не е предназначена единствено за чат с любимите хора. Социалната мрежа  също така предлага достъп до актуални новини и множество опции за свързване с бизнеса. Все повече потребители настройват профилите си, за да откриват бързо полезно съдържание, да играят или да се забавляват с мултимедията на приятелите си. 

Компанията иска да ни накара да прекарваме все повече време в своите акаунти. Следващата идея на Facebook е да ни позволят да виждаме панели с информация генерирана от Wikipedia директно в социалната мрежа. По този начин ще си спестим излишни кликвания и бързо можем да научим повече за определени личности и събития без да излизаме от своите профили.

Интеграцията на функцията във вградената търсачка на Facebook обещава да ни показва още по-релевантни резултати на нещата, които търсим в акаунтите си. За разлика от сходната опция на Google в този случай можем да виждаме и линк към Instagram за личностите, които използват активно приложението, което също е собственост на Facebook.

 

 

На този етап функцията има експериментален характер и е налична само за ограничен брой потребители. Facebook потвърдиха за тестовете, уточнявайки, че засега те са свързани единствено с публикациите на английски език. 

Плановете са резултатите от Wikipedia да се показват от мобилните приложения и десктоп версията, но ще e необходимо време да се отстранят настоящи проблеми. В интернет се появиха скрийншоти на хора, които тестват функцията с имената на популярни политици, сред които италианския магнат Силвио Берлускони и американския президент. 

Благодарение на тях виждаме как ще изглеждат новите панели с информация от онлайн енциклопедията във Facebook. Taзи секция ще е позиционирана в дясната част точно под лентата с икони за навигация в социалната мрежа.

Разработчиците на Facebook очакват експериментите да продължат "няколко седмици" преди да са готови с финалната версия, която обхваща цялото съдържание в Wikipedia на всички поддържани езици. Това определено е доста амбициозна цел, която ще улеснява работата на милиони потребители. 

 

 

Още от Digital: 7 популярни уеб сайта, подобни на Wikipedia