Вече ви информирахме, че Facebook започват тестове със собствена криптовалута. Желанието на компанията да навлезе в този сравнително нов пазарен сегмент е доста интересна. Този проект вече е във финалната си фаза, тъй като официалната премира на виртуалната валута ще е на 18 юни. Кодовото име е "Libra". Oт Facebook се надяват да предизвикат голям интерес сред големите инвеститори и също така ще обвържат "Libra" с курсовете на няколко реални валути.

 

Така ще се гарантира, че няма да има драстични промени в стойността на криптовалутата, което се случва с биткойн. Премиерата на "Libra" може да положи нова ера в онлайн пазаруването и извършването на мобилни плащания в социалната мрежа. Отстраняването на таксите при извършването на транзакции с кредитни карти също ще направи използването на виртуалната валута по-евтино. Facebook вече преговарят с редица водещи брандове относно плановете си.

 

 

Виртуалната валута ще може да се изпраща и обменя без никакви такси във всички приложения на компанията като Messenger, Instagram и WhatsApp. Вече са стартирали преговори с водещите търговски вериги с идеята да интегрират "Libra" към своите системи. Facebook също така ще предложат допълнителни оферти при използването на криптовалутата. Обмисля се идеята за физическо устройство, което да позволи теглене от банкомати.

 

Плановете на Facebook са изключително сериозни като е предвиден внушителен бюджет, за да се гарантира стабилността на криптовалутата. Спечелването на доверието на инвеститорите ще е ключово за успеха на този проект. Името "Libra" е кодово и може да не намери място във финалния продукт. Според данни на BBC реалната премиера на пазара ще стане през 2020г. с името "GlobalCoin."

 

Още от Digital: Kaква е разликата между криптовалутите биткойн и етереум