Facebook е обект на много критики за начина, по който съхранява и предоставя достъп до личните ни данни на своите рекламни партньори. Това е водещ източник на приходи за компанията и ще продължи да бъде един от най-важните елементи от бизнес стратегията им. От Facebook са постигнали ключово споразумение с представители на Федералната комисия по търговията в САЩ (FTC), което е свързано с Cambridge Analytica скандала, който избухна в началото на 2018г.

 

Данните разкриват, че социалната мрежа ще бъде принудена да плати сума от внушителните $5 млрд. като глоба за действията си и изтичането на лични данни. Всъщност това ще се превърне в най-голямата финансова санкция налагана от FTC срещу технологична компания, съобщава CNBC. Самата глоба е изчислена в процентово съотношение, което представлява 9% от приходите на Facebook през 2018г. Досегашната най-голяма финансова санкция на FTC е срещу Google и е в размер на едва $22.5 млн.

 

 

Представителите на Федералната комисия по търговия са взели решението с 3:2 гласуване в полза на санкцията. Въвеждането на глобата е подкрепено от републиканците, докато демократите се обявяват против подобни мерки. Следващата стъпка е споразумението да бъде разгледано и одобрено от Министерството на правосъдието. Рекордната глоба от $5 млрд. предизвика противоречиви реакции в САЩ сред политиците и обикновените потребители в страната.

 

Още от Digital: ЕС може да принуди Facebook да изтрива коментари от профилите в социалната мрежа